Найбільшою громадою на Чернігівщині є Сновська, вона включає весь район: 57 населених пунктів, понад 1280 квадратних кілометрів. Проте за кількістю населення найбільша громада — Менська, тут понад 27 тисяч мешканців. А найменшою є Макіївська: там і населення лише 1600 мешканців, і площа — 106 квадратних кілометрів. Єдиний район, в якому немає жодної об’єднаної територіальної громади, — Новгород-Сіверський.

Директор Центру підтримки місцевого самоврядування  Ірина Кудрик та михайло-коцюбинський селищний голова Микола Завальний.

ЦИТАТА

«Гроші —  не головне. Бо у нас в бюджеті Наумівки був, вважайте, мільйон, а дах протікав. Треба вміти розпорядитися грошима. А це можна в умовах ОТГ, коли приходять професійні кадри».

Голова Корюківської ОТГ Ратан АХМЕДОВ (на знімку).

Фото надано чернігівським Центром підтримки місцевого самоврядування.

Про все це йшлося на прес-конференції в чернігівському Центрі підтримки місцевого самоврядування, на яку приїхали лідери трьох успішних громад.

Найбільше запитань було пов’язано з перерозподілом завеликих доходів у трьох громадах — Деснянській та Гончарівській, де розташовані військові частини, і Корюківській, на території якої — одна з найбільших у Східній Європі шпалерних фабрик.

«Такий перерозподіл ресурсів передбачений законодавством і здійснюється на підставі індексу податкоспроможності — співвідношення рівня податків з доходів фізичних осіб (ПДФО), які збирають на території громади, до середньоукраїнського на одного громадянина. У громадах з великою кількістю робочих місць і відповідними відрахуваннями ПДФО цей індекс вищий, ніж у тих, де бюджети формуються переважно за рахунок земельного податку. І зазначеним індексом держава регулює фінансову спроможність ОТГ», — наголосила директор Центру підтримки місцевого самоврядування Ірина Кудрик.

За її словами, вилучається не весь надлишок, а лише те, що перевищує 110 відсотків від різниці. А дотуються громади, де індекс менш як 90 відсотків. До того ж вирівнювання відбувається тільки за податком з доходів фізичних осіб, а решта доходів залишається у розпорядженні громади. Тобто хочете мати більше грошей — не розраховуйте лише на податки з підвищених унаслідок війни виплат військовослужбовців, а розвивайте свою інфраструктуру.

Загалом доходи ОТГ зросли в 3—5 разів. Проте, як зауважив корюківський міський голова Ратан Ахмедов, не треба дуже радіти цим цифрам, бо настільки ж виросли і видатки. Натомість, наголошували учасники прес-конференції, важливішим є те, що громади подали проекти до Державного фонду регіонального розвитку. Як зізнався той-таки же Ратан Ахмедов, коли його обрали головою, перший його дзвінок був мамі, а другий — у Центр підтримки місцевого самоврядування. «Ми починали, як сліпі кошенята, — сказав михайло-коцюбинський селищний голова Микола Завальний. — Тепер завершуємо створення стратегії розвитку. Найважче — підняти людей на діалог. Проте акція «Громада очима дітей» сколихнула бага-тьох, і ми побачили і класи, які хочуть мати діти, і красиві будинки, і дороги».

Микола Завальний поспішав до обласної державної адміністрації. Я пожартував: «Те, що ви до районної влади не їздите і вона вас не турбує, — знаю. А в обласній ще є справи?». Він підтвердив, що районна влада вже не вказує, а лише запрошує до спільної роботи. Це просто як штришок до зростаючої самостійності громад.

Чернігівська область.