Австрія готова допомогти Україні у запровадженні миротворчої місії ООН на Донбасі, зокрема розглянути питання участі в ній. Про це заявив Канцлер Австрії Себастіан Курц на спільній прес-конференції із Президентом України Петром Порошенком, яка відбулася у Відні в четвер у рамках одноденного візиту глави нашої держави.

«Якщо з українського боку буде прохання або бажання, щоб Австрія теж долучилася чи надала якусь допомогу, то ми зі сторони федерального уряду проведемо обговорення», — сказав Курц, додавши, що в минулому його країна брала участь у таких місіях. 

У свою чергу Петро Порошенко зауважив, що Себастіан Курц особисто дуже добре знає ситуацію на Донбасі, оскільки відвідував східні регіони нашої країни. «Саме під час головування Австрії в ОБСЄ особистими зусиллями пана Канцлера ми значно посилили Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ, покращили технічне оснащення і покращили об’єктивну інформацію, яку СММ ОБСЄ надає світу з лінії зіткнення з території, яка окупована РФ», — наголосив Президент.

Окрему увагу сторони приділили питанням бізнесу та інвестицій. «Приємно почути від Канцлера Себастіана Курца, що більшість австрійських інвесторів задоволені тими реформами, які відбуваються в Україні. Це — додатковий стимул для нас забезпечувати інвестиційну привабливість та економічне зростання в державі», — сказав П. Порошенко. На що Курц зазначив, що Австрія дуже тісно, як історично, так і економічно, пов’язана з Україною, тому важливо продовжити позитивну тенденцію двосторонньої співпраці у майбутньому.

У рамках візиту Порошенко провів окремі зустрічі із Президентом Австрії Александером Ван дер Белленом та Головою Національної Ради Республіки Вольфгангом Соботкою. Було домовлено організувати спільний українсько-австрійський бізнес форум під час візиту австрійського лідера до Києва, запланованого на березень цього року, а також створити спільну комісію з вивчення історії.