Нещодавно до голови Закарпатської облради Михайла Рівіса завітав його колега — очільник Львівської облради Олександр Ганущин. У зустрічі також взяли участь голова Закарпатської ОДА Геннадій Москаль, виконавчий директор Асоціації «Єврорегіон Карпати—Україна» Галина Литвин, обласні депутати Василь Худинець та Денис Ман, керівники обласних структурних підрозділів.

На знімку: (зліва направо) голови
Закарпатської облради Михайло Рівіс,
Закарпатської ОДА Геннадій Москаль,
Львівської облради Олександр Ганущин
після зустрічі в Ужгороді.

Фото прес-служби Закарпатської облради.

Діловий тон та конструктивний діалог задав керівник Львівщини, який ще є головою правління Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна». Він щиро зізнався, повідомляють у прес-службі Закарпатської облради, що коли перебуває на Закарпатті — відчуває себе як удома, адже родом із Рахова, де пройшли його дитинство та юність. Тож коли йдеться про транскордонне співробітництво та залучення грантових коштів ЄС, не забуває про рідний край, лобіюючи участь Закарпаття у реалізації спільних проектів.
— Наша мета як прикордонних регіонів, які історично, ментально та культурно пов’язані з країнами Євросоюзу, максимально залучати європейський фінансовий ресурс для розвитку Львівщини та Закарпаття в усіх можливих аспектах, — наголосив Олександр Ганущин. — Маємо налагоджену багаторічну тісну співпрацю з поляками, з якими реалізовано понад сотню спільних мікропроектів у рамках програми транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна. Також є добрі напрацювання та фаховий потенціал у підготовці різних масштабних проектів, тож хочемо допомогти територіальним громадам Закарпаття покращити інфраструктуру, зберегти історико-культурну спадщину, розвивати економічні, соціальні, наукові та культурні зв’язки.
Відтак, першим учасники наради розглянули проект «Карпатська мережа регіонального розвитку», де для Закарпаття передбачено 6 мільйонів гривень та 2,5 мільйона гривень для міст обласного значення.
— Невдовзі відбудеться конкурс на мікропроекти для місцевих громад, де кожна область (учасниками програми, крім Львівщини і Закарпаття, також є Івано-Франківська та Чернівецька області) матиме по десять проектів на суму 2,5 мільйона євро. Для цього необхідно закласти в обласному бюджеті до 2 мільйонів гривень для співфінансування та підтримки ініціатив карпатських громад, а відтак успішної реалізації проектів, — зазначила Галина Литвин. — У вересні стартують малі проекти до 160 тисяч євро, тож на кілька з них чекаємо пропозиції від Закарпаття. Йдеться про історико-культурну спадщину громад (до 12 тисяч євро), капремонти бібліотек, сільських клубів, а також різного роду фестивалів — як винних, так і гастрономічних.
У свою чергу Геннадій Москаль запропонував залучити європейські кошти на реставрацію замків, музеїв, а також розбудову вузькоколійки, яка була збудована ще у 1905 році, але й досі становить інтерес для туристів та краян.
— Мусимо нарешті докласти всіх зусиль для довгоочікуваного відкриття пішого пункту пропуску «Лубня — Волосате», що на території Бескидського природного парку, який розташований на межі трьох держав — України, Польщі та Словаччини, — зауважив Г. Москаль, наголосивши на важливості цього переходу. — Він з’єднає Закарпаття із Підкарпатським воєводством, тим самим набагато скоротить закарпатцям час і дорогу до Польщі, дасть суттєвий поштовх в економічному і туристичному розвитку нашого Великоберезнянського гірського району.
Далі учасники наради обговорили реалізацію програми підтримки ініціатив карпатських громад, яка запроваджена на умовах солідарного співфінансування проектів та створює передумови до ефективного використання бюджетів усіх рівнів для роз-в’язання актуальних проблем розвитку територій і забезпечить їх збалансоване зростання.
Обговорено також сприяння у підготовці мікропроектів у рамкам Програми транскордонного співробітництва Польща — Білорусь — Україна 2014—2020 та про відкриття представництва Асоціації «Єврорегіон Карпати — Україна» в Закарпатській області.
— За результатами голосування учасників правління Асоціації органів місцевого самоврядування «Єврорегіон Карпати — Україна», очільником представництва на Закарпатті обрано Василя Худинця, який є депутатом облради, — констатував Михайло Рівіс. Офіційно представництво на Закарпатті вирішено відкрити 19 лютого.

Василь НИТКА.

Ужгород.