В обласному центрі відбулися збори трудових колективів трьох комунальних закладів служби екстреної медичної допомоги Прикарпаття: «Івано-Франківського центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», «Івано-Франківської міської станції швидкої медичної допомоги», «Калуської станції швидкої медичної допомоги». Як відомо, на обговорення медиків і громадськості винесений проект МОЗ щодо реформування служби екстреної медичної допомоги та введення парамедиків для надання догоспітальної медичної допомоги. Ним передбачено перекваліфікацію працюючих лікарів та фельдшерів із медицини невідкладних станів на парамедиків.

На знімку: працівники Івано-Франківської міської станції швидкої допомоги.

За участю голови обласного комітету профспілок працівників охорони здоров’я Наталії Бирчак, представників громадських організацій та преси медики обговорили це питання. Одностайно зійшлися на думці, що метою реформи є економія бюджетних коштів.
Однак це може призвести до погіршення якості надання медичної допомоги на догоспітальному етапі. Тож введення парамедичної допомоги для України є неприйнятним. Люди змушені звертатися до працівників служби екстреної медичної допомоги, адже стаціонарне лікування не всім по кишені. І кваліфікована лікарська допомога з боку бригад «швидкої» є єдиною надією багатьох хворих на порятунок. Тим паче, що введення інституції парамедиків передбачає створення стаціонарів швидкої допомоги третього рівня, яких досі нема.
За результатами обговорення учасники зборів ухвалили відкритий лист-звернення до Верховної Ради, Кабміну та Міністерства охорони здоров’я України щодо скасування проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про внесення змін до постанови від 21.11.12 р. № 1114 «Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги».

Фото автора.