Після відносного новорічно-різдвяного затишшя на фронті російсько-окупаційні війська знову нарощують кількість обстрілів українських позицій, застосовуючи заборонене Мінськими угодами озброєння. За добу (станом на 13.02) противник одинадцять разів прицільно відкривав вогонь, використовуючи міномети калібру 82 мм і 120 мм, а також великокаліберні кулемети, повідомляє штаб АТО.
Так, на луганському напрямку в епіцентрі уваги «гібридів» перебував район населеного пункту Кримське. Із гранатометів різних видів окупанти обстрілювали українські оборонні укріплення поблизу Катеринівки, Світлодарська, Новолуганського, Зайцевого й Новгородського. На донецькому напрямку у вечірню пору противник застосував міномети калібру 120 мм і великокаліберні кулемети на підступах до Водяного, що на Приазов’ї, а по наших позиціях неподалік Опитного бойовики стріляли з автоматичних станкових гранатометів і стрілецької зброї, включно з великокаліберними кулеметами.
Тим часом на непідконтрольну територію Донбасу російський «військторг» продовжує постачати мілітаристські іграшки для «ихтамнетов», а гібридні формування проводять навчання з відпрацювання наступальної тактики. Не виключено, що напередодні міжнародної Мюнхенської безпекової конференції (16—18 лютого), у рамках якої анонсовано зустріч у «нормандському форматі», присвячену врегулюванню ситуації на сході України, Кремль традиційно увімкне ескалацію конфлікту для того, щоб посилити свої дипломатичні позиції під акомпанемент своїх же гармат.
Про те, що воєнні дії на Донбасі далекі до замороження, свідчать і войовничі заяви ватажка «ДНР» Олександра Захарченка про розширення «республіки», зроблені нещодавно на мітингу в Донецьку. Посилаючись на «предків, які намалювали карту», маріонетка Москви озвучив загарбницькі прожекти щодо Харкова й південних регіонів України. Звичайно, ця заява може бути особистою ініціативою Захарченка, але без санкцій кураторів він навряд чи б наважився її оголосити...
Секретар РНБО Олександр Турчинов вважає, що сьогодні на тимчасово окупованій території немає сил, які могли змінити ту лінію розмежування, яка склалася. Таку думку він висловив в інтерв’ю «Громадському». Оцінюючи розвиток подій на Донбасі торік, він зазначив, що українським захисникам на деяких напрямках вдалося просунутися на десять і більше кілометрів та поліпшили свої позиції. А от усі спроби змінити конфігурацію на лінії розмежування для бойовиків і російських військ, за словами Турчинова, «закінчилися фіаско».

Ольга ВІТЕР.