У Львівському національному лісотехнічному університеті на виїзному засіданні Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин обговорили проблеми реформування лісового господарства країни.
Своїм баченням ситуації поділилися і задали тон у дискусії заступник голови комітету Олександр Бакуменко, голова Львівської ОДА Олег Синютка та перший заступник голови Державного агентства лісових ресурсів Володимир Бондар.

Україна посідає дев’яте місце в Європі за площею лісів і шосте — за запасами деревини — майже 16 відсотків землі покрито лісами. Проблема реформування давно назріла, але не поспіхом, як намагалися це зробити, а виважено, з урахуванням думки фахівців.
Ректор Національного лісотехнічного університету Юрій Туниця вважає, що неприпустиме створення єдиного лісколгоспу з головою у Києві. Протягом останнього десятиліття лісовою галуззю керували випадкові люди. Має бути створений Комітет лісового господарства з підпорядкуванням Кабінету Міністрів.
«Стратегія розвитку лісової галузі повинна бути єдина і їй мають підпорядковуватись усі, хто є дотичний до лісового господарства. Ключова річ відображена в указі Президента від 21 листопада минулого року — децентралізація у розвитку лісової галузі. Якщо на сьогодні у територіальних громад більше повноважень, то території в рамках єдиної стратегії повинні мати можливості, які відповідають специфіці для кожної області. 25 відсотків лісового сектору Львівщини — це експорт лісової галузі. За останній рік на території області відкрили чотири нові переробки. Сьогодні на Львівщині у лісовій галузі задіяно 10 тисяч людей, які мають стабільний дохід, і нам треба зберегти це. Завдяки працівникам правоохоронних органів ми істотно зменшили обіг незаконних вирубок, сьогодні державне лісове господарство на 100 відсотків в електронному еквіваленті має обіг деревини», — поділився своїм баченням голова ОДА Олег Синютка.
На думку учасників засідання, приватизація можлива тільки шляхом створення нових лісів на несприятливих для розвитку сільського господарства землях.
Нині лише 73 відсотки лісів перебувають у відомстві Державного агентства лісових ресурсів, сама назва якого свідчить, що на ліси дивляться як на комору, з якої можна лише брати. Ще 27 відсотків лісів підпорядковані іншим відомствам, у яких не ведеться облік лісу. Досі великою проблемою залишається нелегальна рубка, яку здійснюють не сільські дядьки, а організовані люди з приладами нічного бачення та зі зброєю в руках.
«Ми не можемо ефективно протистояти цьому і належно реагувати, — заявив Володимир Бондар. — Потрібна добре організована державна охорона. У більшості випадків, коли вдається вилучити вирубаний ліс, то на другий день він все одно повертається до цих людей».
На його думку, потребують вдосконалення санітарні правила у лісах країни. Відбувається стрімке всихання ялини у Карпатах та соснових насаджень у Поліській зоні. Тільки на Поліссі всихає сто тисяч гектарів лісу — це понад 8 мільйонів кубів деревини. А у Державному агентстві лісових ресурсів через неналежну правову базу та відсутність фінансування не можуть ефективно реагувати на виклики часу. Тому давно назріло питання перемін та створення спеціального фонду для розвитку лісового господарства.
«Перше, що потрібно, це закон про національну лісову політику, де мають бути закріплені принципові підходи в лісовому господарстві, а саме недопущення приватизації лісів», — наголосив начальник Львівського управління лісового господарства Анатолій Дейнека.
На засіданні комітету було запропоновано шість принципів, на яких має базуватися ведення лісового господарства. Перший і основний: ліси не можуть бути приватизовані чи передані в концесію. Потрібно організувати ринки деревини у відповідності до міжнародних стандартів і договорів, що одразу зніме низку проблем, у тому числі з незаконними рубками.
Усі учасники засідання одностайно висловилися за збереження державної структури управління лісовим господарством, яке повинно бути віднесене до пріоритетних галузей економіки.
На засіданні комітету було ухвалено рішення зі стратегічних питань розвитку лісового господарства і рекомендовано Кабінету Міністрів доопрацювати стратегію розвитку, яка забезпечила б сталий розвиток лісової галузі.

Богдан КУШНІР.

Львів.