Безпрецедентна причина змусила міністра закордонних справ Нідерландів Хальбе Зейлстру подати у відставку. 
 

Якщо останнім часом більшість зарубіжних політиків і чиновників намагаються приховувати свої неформальні контакти з росіянами, то Хальбе Зейлстра, навпаки, вигадав, що 2006 року, коли він ще працював на компанію Shell, перебуваючи на дачі Путіна, в задній кімнаті підслухав, як той окреслює, що таке «велика Росія»: це Росія, Білорусь, Україна та країни Балтії, при цьому додавши: «Мати Казахстан теж добре».

Однак колишній член керівництва Shell Єрун ван дер Вір заявив, що Хальбе Зейлстра взагалі був відсутній на тій зустрічі. Тож минулих вихідних, за кілька днів до запланованого офіційного візиту до Росії, Зейлстра зізнався в інтерв’ю Volkskrant, що не чув ці слова на власні вуха, а дізнався від джерела, яке було там присутнє. «Я прийняв рішення, що це важлива геополітична історія із серйозними наслідками. Я додав себе в цю історію, щоб переконатися в тому, що людина, яка була там насправді, не буде викрита. Бо це може мати наслідки для неї чи її компанії», — сказав він.

Зізнання міністра обурили і опозицію, і парламентську більшість. У вівторок, не чекаючи голосування у парламенті, Хальбе Зейлстра подав клопотання про відставку. Він вибачився за вигадку і назвав її «найбільшою помилкою в його політичному житті». «Нідерланди заслуговують на міністра закордонних справ, який не викликає ніяких сумнівів», —  сказав Зейлстра.

Водночас прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що слова екс-глави МЗС про експансіонізм Росії відображають реальність. «Якщо ви подивитеся на те, що Росія зробила за останні 10—15 років, на політику, якою вона йшла, вам доведеться сказати, що вона націлена на експансію», — цитує Рютте Reuters.