Україна має стримано відповісти на скандальну заяву прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького, у якій він порівняв лідера національно-визвольної революції ХVII ст. Богдана Хмельницького та очільника Третього рейху Адольфа Гітлера. Таку думку висловив постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба на сторінці у Facebook.
 

«Заява польського прем’єра не лише дасть вектор дій полякам, а й спровокує українців. Спіраль конфлікту виведено на новий рівень, і це дуже сумно. Стримана, але принципова відповідь на цей випад буде мудрістю. Але дасться вона важко. Набагато простіше уявити, як згадається все — Перемишль, Холм, Андрусівське перемир’я і т. д. і т. п.», — написав він.

Д. Кулеба нагадав, що у 1664 році польський полководець з руського роду Стефан Чарнецький захопив Суботів і наказав викинути з могили тіло Богдана Хмельницького, а нездатність поляків домовитися з козаками завершилася тим, що спочатку Москва з’їла козаків, а потім і Польщу.

«Було б добре, якби про це говорили історики і популяризували знання, які запобігають повторенню трагедій. Але наша частина світу зараз так не працює… У Польщі, Угорщині, Росії та Україні історія почала визначати майбутнє. Це просто феноменально, як у ХХІ столітті історичні образи на швидкості 4G тягнуть ключову частину Східної Європи у прірву», — наголосив постпред України при Раді Європи.

Нагадаємо: заява польського прем’єра прозвучала під час нещодавньої лекції у місті Холм, присвяченої польсько-єврейським стосункам упродовж століть, відеозапис якої розміщено на YouTube. Моравецький сказав, що український гетьман Богдан Хмельницький був у числі тих, хто скоїв найбільші злочини проти єврейського народу, та поставив його в один ряд з А. Гітлером і Г. Гіммлером.