У штабі АТО заявляють про певне загострення ситуації в районі бойових дій на сході нашої країни. Російсько-окупаційні війська збільшили кількість та інтенсивність збройних провокацій. Особливо активно загарбники порушували режим припинення вогню в темну пору доби. Так, за інформацією на ранок 14.02 противник 14 разів відкривав вогонь по наших позиціях.

***

Учора генеральний секретар Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг заявив на прес-конференції в Брюсселі, що питання членства України в НАТО буде розглянуто після проведення Україною оборонної реформи. При цьому він зазначив, що в України й Альянсу — «значне партнерство».

«І НАТО надає істотну політичну й практичну підтримку Україні. Держави-члени також надають підтримку вже на двосторонньому рівні. Ми продовжуватимемо зміцнювати наше партнерство й продовжуватимемо роботу з офіційним Києвом», — наголосив Столтенберг.

Тим часом США передали Збройним Силам України 2500 приладів нічного бачення на загальну суму 5,8 мільйона доларів, повідомляє «Радіо «Свобода». «Це обладнання надано українській стороні безплатно, відповідно до Програми сприяння безпеці в Україні, яка здійснюється за підтримки уряду США. Прилади нічного бачення передано на озброєння ЗСУ, надалі буде проведено розподіл цього обладнання в бойові частини», — поінформували в Міноборони.

***

Коли верстався номер, у Мінську розпочалося засідання Тристоронньої контактної групи формату Україна — ОБСЄ — Росія із врегулювання ситуації на Донбасі. Напередодні за ініціативи української сторони в телефонній розмові президенти України й РФ обговорили звільнення українських військовослужбовців, яких утримують на території Росії та в ОРДЛО. У прес-службі адміністрації Президента повідомили zn.ua: «Президент України провів телефонну розмову із президентом Росії для активізації звільнення українських заручників — обміну полонених прикордонників і визволення українських військових на окупованих територіях. Також було обговорено порядок денний зустрічі міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки», яку заплановано на 16 лютого в Мюнхені. Телефонна розмова відбулася в координації з європейськими партнерами за «нормандським форматом» й американськими союзниками».