Оболонський районний суд міста Києва вчора продовжив розгляд кримінального провадження за обвинуваченням екс-президента України Віктора Януковича у державній зраді. У ролі свідка допитали екс-депутата держдуми РФ Іллю Пономарьова. Зокрема, він заявив служителям Феміди, що вже з осені 2013 року було зрозуміло, що РФ втручатиметься в події в Україні.

«Події розвивалися на моїх очах. З осені 2013 року було зрозуміло, що РФ втручатиметься у події в Україні. А ось безпосередньо військова операція, пов’язана зі зміною територіального устрою..., мені особисто стало зрозуміло в березні», — повідомив він.

Також екс-депутат держдуми додав, що Віктор Янукович отримав від Російської Федерації мільярд доларів за ухвалення потрібних рішень. «Я підтверджую, що це був підкуп. Мені розповідали знайомі, які працюють в органах уряду РФ, конкретно в Ігоря Шувалова, що їм було поставлено завдання фінансово зацікавити представників сім’ї Януковича. У РФ була точка зору, що Україною керує якийсь конгломерат людей, які можуть бути пов’язані родинними зв’язками, а не політично. Тому необхідно було створити умови, щоб члени цієї сім’ї могли отримати прибуток. Від продажу облігацій отримує прибуток не країна, а ті, хто їх купує для себе. Суть угоди полягала в тому, щоб не прямо передавати гроші до держбюджету України чи РФ, а дати можливість конкретним фізичним особам, у цьому випадку синові Януковича Олександру, збагатитися на фондовому ринку», — заявив І. Пономарьов.

Він додав, що це було зроблено з метою схилити В. Януковича до відмови від Асоціації з ЄС.

Прокурор Руслан Кравченко, який представляє в процесі сторону обвинувачення, зазначив, що наступного тижня як свідків допитають постійного представника України при ООН Володимира Єльченка та Президента України Петра Порошенка.

Нагадаємо, В. Януковича звинувачують за ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни), ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).