У Запоріжжі відбулася презентація всеукраїнського дослідження індексу євроінтеграційного розвитку регіонів. Фахівці розповіли про результати своєї роботи, яка тривала протягом 2014—2016 років. За допомогою регіональних аналітичних центрів по всій країні вдалося проаналізувати показники наближення регіональної економіки до ЄС. Дослідження проводили за двома показниками: субіндексом глибини торговельно-економічних відносин з ЄС і субіндексом інституційної підтримки. Уперше таке дослідження проводили за допомогою неурядових організацій.

— Перший субіндекс — це показник глибини торговельно-економічних відносин з ЄС, — коментує дослідження завідувач кафедри загальноправових та політичних наук Запорізького національного технічного університету, доктор політичних наук Дмитро Арабаджиєв. — На жаль, тут ми не посідаємо провідних позицій у рейтингу по Україні. Це зумовлено економічними та історичними традиціями Запорізького регіону, його економічними зв’язками — передусім з країнами СНД. Але за субіндексом інституційної підтримки євроінтеграції наш регіон посідає топові місця в рейтингу. Це відбулося завдяки діяльності влади, яка зосереджена на презентаціях та інвестиційній спроможності регіону.
На презентації також обговорювали слабкі та сильні сторони регіону. За підсумками проведеного аналізу Запорізька область у загальноукраїнському рейтингу за три роки втратила свої позиції за вісьмома показниками. Найгірші дані за показниками торговельно-економічних зв’язків область мала у 2016 році — двадцяте місце. Однак, того самого року Запоріжжя продемонструвало і свій найкращий результат, здобувши друге місце із 24 можливих за 16 реалізованих проектів у рамках програм ЄС.
— Нині наші громади роблять перші успішні кроки. Так, наприклад, у Кам’янсько-Дніпровському районі розвинене овочівництво. Тобто вони бачать свій розвиток саме в цьому напрямі, — стверджує регіональний консультант із впровадження стратегії розвитку регіональних відділень Асоціації міст України в рамках проекту ПРОМІС Маргарита Трипольська.

Запорізька область.