Підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття намагалися праворадикали однієї з країн Євросоюзу.
 

Правоохоронні органи встановили осіб, котрі в ніч на 4 лютого намагалися підпалити офіс Товариства угорської культури Закарпаття (ТУКЗ), що поблизу Генерального консульства Угорської Республіки в місті Ужгороді. Про це заявив голова ОДА Геннадій Москаль у присутності керівників Генконсульства й ТУКЗ.

— Злочинці — іноземці, це двоє молодих хлопців із праворадикальної організації однієї з країн Євросоюзу, — наводить слова Г. Москаля його прес-служба. — Одразу можу сказати, що це не громадяни Угорщини. Члени цієї організації брали участь у бойових діях на Донбасі на боці бойовиків так званих «ЛНР» і «ДНР», вони сповідують ідеологію панславізму під егідою Росії, підтримують політику Путіна й тісно контактують із російськими правими Лімонова.

За словами очільника області, працівники Служби безпеки України «ідентифікували цих людей через камери відеоспостереження та встановили, з допомогою яких мобільних телефонів вони координували свої дії, в якому хостелі проживали, на якій автозаправній станції купували пальне для підпалу, коли перетнули кордон з Україною». Він запевнив: «Нам відомо їхні прізвища, адреси і паспортні дані».

Керівник Закарпаття від імені облдержадміністрації висловив вдячність співробітникам СБУ за професіоналізм, оперативність і результативність. Оперативниками встановлено, що двоє іноземців приїхали на Закарпаття напередодні скоєння злочину через пункт пропуску «Ужгород» на словацько-українському кордоні й поселилися в хостелі на вулиці Льва Толстого в Ужгороді.

Г. Москаль уточнив: «В ніч на четверте лютого вони здійснили дві спроби підпалу офісу ТУКЗ. Спочатку після першої години ночі. При цьому один зі злочинців знімав підпал на смартфон, очевидно, для звіту. Залишившись незадоволеними наслідками, після четвертої години ночі вони зробили ще одну спробу підпалу. А вранці виїхали з України через той самий КПП «Ужгород». Обом іноземцям заочно буде оголошено підозру, після чого їх оголосять у міждержавний розшук». «Для нас принципово, — наголосив голова ОДА, — щоб злочинців було притягнуто до відповідальності й засуджено».

— Таким чином, констатуємо, — завершив свою заяву керівник області, — що розхитати ситуацію на міжетнічному ґрунті на Закарпатті намагалася третя сторона, яка діє явно в інтересах Росії. Відповідально заявляю, що ці спроби жодним чином не вплинуть на дружні взаємини українців та угорців, а також представників інших національностей, які проживають на Закарпатті.

Закарпатська область.