«Литовська Республіка — справжній друг та партнер України! Сердечно вітаю наших друзів зі 100-річчям відновлення державності», — з такими словами звернувся Президент Петро Порошенко до литовців у Фейсбуці з нагоди свята, яке відбулося учора, та побажав процвітання, добробуту і миру. Аби висловити повагу литовському лідеру Далі Грибаускайте вчора П. Порошенко відвідав з робочим візитом Вільнюс та взяв участь в урочистостях. Цього дня серед високопосадовців до Литви також приїхали

Президент Польщі Анджей Дуда, Президент ФРН Франк-Вальтер Штайнмаєр, Президент Європейської Ради Дональд Туск, Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер та інші.

Святкова церемонія у Вільнюсі розпочалася біля президентського палацу підняттям прапорів балтійських держав. Під час заходу над центром литовської столиці пролетіли винищувачі повітряної місії НАТО, які зробили три почесні артилерійські залпи. А о 12.30 задзвонили дзвони усіх церков Литви — саме в цей час 100 років тому було підписано Акт про відновлення незалежності. Увечері у столиці запалили 100 «багать свободи».

Надзвичайно зворушливий і неочікуваний той факт, що з нагоди 100-річчя відновлення державності глава МЗС Литви Лінас Лінкявічюс звернувся із листом до українців, про що повідомив на сторінці у Твіттері. «Як сьогодні, пам’ятаю величезні демонстрації на підтримку Литви в Києві та інших містах України під час кривавих подій січня 1991 року, а київські студенти організували загін добровольців, який допомагав нам захистити Верховну Раду від армії СРСР. Насправді цей емоційний зв’язок людської солідарності лише продовжив історичну традицію нашого братерства, — литовці й українці завжди були разом, — написав міністр. — Небагато прикладів можна знайти у світі, коли спільна історія двох народів, що розпочалася у XIV столітті, не була затьмарена взаємними конфліктами та суперечками». Він зауважив, що Вільнюс усвідомлює свій обов’язок і надалі послідовно підтримувати нашу країну, аби зміни міг відчути кожен українець.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).