ЧЕРНІГІВ:

У Чернігові замість запланованих 13 тисяч абонентів заявки на встановлення лічильників води подали лише трохи більше 2,1 тисячі.

Міська рада торік ухвалила програму встановлення водолічильників, метою якої був соціальний захист тих, хто отримує субсидії та споживає води менше, ніж визначено відповідним рішенням виконкому. Також це має допомогти уникнути непорозумінь після запровадження комерційного обліку води в багатоквартирних будинках.

Оскільки понад 13 тисяч власників особових рахунків з холодного водопостачання та більш як сім тисяч — з гарячого отримували субсидію за нормами споживання, то за розрахунками за чотири роки виконання програми в місті мали б встановити майже 23 тисячі лічильників на понад 19 млн грн. Проте заявки поки що подали лише трохи більше 2 100. У «Чернігіводоканалі» головною причиною низької активності вважають те, що у квартирах зареєстровано людей менше, ніж проживає. Тобто отримувачам субсидій невигідно розраховуватись за фактично спожиту воду. На думку експертів, ситуація зміниться після запровадження комерційного обліку. Ніхто не захоче платити за тих, хто споживає воду, але не зареєстрований за певною адресою.