Виявляється, «...під красивою назвою законопроекту «Купуй українське» ховається бажання, щоб обрані компанії вигравали тендери в ручному режимі і отримували переплату наших із вами грошей як платників податків. Він руйнує справедливий механізм оцінки пропозиції в закупівлях. 
Ми приходимо до того, що хтось оцінюватиме десятки тисяч пропозицій, які надходять у ProZorro щодня, на їх «українськість», — повідомив у ефірі одного з українських телеканалів перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов і уточнив, що усі великі компанії-учасники публічних закупівель від «Нафтогазу», «Укргазвидобування» до «Укрпошти» кажуть, що вони категорично проти цього закону, адже він призведе до здорожчання товарів, які вони закуповують, та до того, що вони зможуть побудувати менше, купити менше, відремонтувати менше.
«Я сподіваюсь, що нам вдасться переконати коаліцію і опозиційних депутатів у тому, що цей законопроект є шкідливим. А якщо у них справді є бажання підтримувати український бізнес, то це можна робити у більш прозорий і менш корупційний спосіб», — резюмує Нефьодов. До речі, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман, хоч і підтримує ініціативу купувати українське та платити українцям, але наголошує, що проект закону треба доопрацьовувати та вдосконалювати.
І не погодитися з ним важко: адже під маркою підтримки українського бізнесу ті, хто проштовхує закон, розуміють у першу чергу благополуччя українських олігархів, а вже потім клопочуться про розвиток бізнесу!
Тим часом сало та свинина б’ють усі цінові рекорди! Зa місяць сeрeднi ціни на свинину зросли майже на 1%, на сало — мало не на всі п’ять. Це дaнi Дeржaвнoї служби статистики України. Зa пiдсумкaми січня, вартість 1 кг свинини в Укрaїнi в сeрeдньoму становила 110,28 грн, 1 кг сала — 72,20 грн. Досить вiдчутнo пoдoрoжчaлo сало у стoлицi та oблaстi — дo 110,63 тa 81,53 грн зa кілограм відповідно. Для жителів центральної України свинина також зрoслa у цiнi. У січні вартість 1 кілограма продукту у Києві в сeрeдньoму становила 118,21 грн, в oблaстi — 114,63 грн.
Приблизно 20 тисяч «хрущовок» у країні потребують модернізації! Старий житловий фонд, зокрема так звані хрущовки, можна успішно модернізувати. Маємо проекти, що показують: там можлива інженерна санація вартістю майже 2,5 тисячі гривень на квадратний метр. На цьому наголосив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ Геннадій Зубко. За його словами, програми «теплих кредитів» і енергоефективності будуть спрямовані насамперед на такі будинки, яких у країні приблизно 20 тисяч. «Рахуємо вартість проекту на квадратний метр... У 100-квартирний будинок потрібно вкласти 3—3,5 млн гривень для його реновації. 50% дає держава, якщо є муніципальна програма, то разом — 70%, плюс — 30% коштів громадян. Тож дамо «хрущовкам» друге життя», — підкреслив Геннадій Зубко.
З вашим би оптимізмом, пане віце-прем’єре, Космос освоювати! Де нашим збіднілим громадянам оті 30 відсотків коштів віднайти, ви подумали? А коли й віднайдуть, то це буде вже не друге життя «хрущовок», а третє, а то і четверте.

Підсумовував Віктор БОНДАР.