Фінляндія готова направити на Донбас своїх миротворців. Про це заявив під час безпекової конференції у Мюнхені (16—18 лютого) президент Фінляндії Саулі Нійністьо.
«Мова йде про одну з найбільш серйозних проблем в Європі, тому, якщо виникне можливість вирішити кризу, Фінляндія повинна взяти у цьому участь», — цитує президента телерадіокомпанія Yle. При цьому Нійністьо зауважив, що буде складно зібрати 20 тисяч миро-
творців з невеликої кількості країн, які не є членами блоку НАТО. А саме таку пропозицію містить план-звіт, розроблений під егідою ООН на прохання колишнього генсека НАТО Андерса Фога Расмуссена. Водночас президент Фінляндії заявив, що вітає будь-які зусилля для досягнення миру, оскільки вважає війну в Україні серйозною проблемою для Європи.
Згоду своєї країни взяти участь у миротворчій місії ООН висловив і міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей під час зустрічі зі спецредставником Держдепу США з питань України Куртом Волкером. Оскільки Білорусь має довіру з боку Росії, Мінську також запропоновано приєднатися до місії. У неділю президент Білорусі Олександр Лукашенко пообіцяв, що Білорусь, якщо приєднається до врегулювання конфлікту, дотримуватиметься нейтралітету і неупередженого ставлення. «Я навіть говорив обом президентам, Порошенку і Путіну: ви не розраховуйте на те, що я чийсь буду. Я буду чітко виконувати те, про що ви, два президенти, домовитеся: стати між — я стану, домовитеся вивести 10 тисяч озброєних сил Білорусі — ми поставимо їх на кордоні, де ви скажете», — цитує Лукашенка БЕЛТА.
Однак, як і раніше, головною причиною затримки з розміщенням миротворців ООН на Донбасі є позиція Росії. «Київ же хоче все й одразу. Ми з цим не погоджуємося», — сказав член Ради Федерації Федеральних зборів Росії Олексій Пушков в інтерв’ю DW, яке він дав у кулуарах конференції.  За його словами, Москва наполягатиме на запровадженні миротворчої місії для захисту СММ ОБСЄ. «Ми маємо рухатися повільно, спочатку ввести миротворців, які допоможуть ОБСЄ виконувати їхню місію. Київ хоче забагато і зарано», — заявив Пушков.
Обговорити умови і терміни розміщення миротворців на Донбасі планувалося під час засідання «нормандської четвірки», яке хотіли провести в рамках конференції у Мюнхені. Однак зустріч за участі всіх учасників «четвірки» так і не відбулася.