На воротах посольства Польщі в Ізраїлі невідомі намалювали свастики. Відповідальність за цей акт вандалізму поки що ніхто не взяв, однак немає сумнівів у тому, що це — реакція на заяву прем’єр-міністра Польщі Матеуша Моравецького.
У суботу на конференції з безпеки у Мюнхені ізраїльський журналіст запитав у Моравецького: чи тепер у Польщі каратимуть за розмови про польських колаборантів під час здійснення Голокосту? Малися на увазі нещодавно ухвалені зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, що передбачають, зокрема, кримінальну відповідальність за звинувачення польської нації або держави у нацистських злочинах проти євреїв.
Матеуш Моравецький на це запитання відповів так: «Надзвичайно важливо насамперед зрозуміти, що, звичайно, це не буде каратися, не буде вважатися злочином говорити, що були польські злочинці, як і єврейські злочинці, були російські злочинці, як і українські… не тільки німецькі злочинці».
В ізраїльському суспільстві таке «бачення» назвали «черговим дном». «Розмови про те, що наші люди співробітничали із нацистами, є черговим дном», — заявив президент Ізраїлю Реувен Рівлін. Прем’єр-міністр Беньямін Нетаньяху назвав коментарі польського прем’єра «обурливими» та такими, що показали «нездатність зрозуміти історію». У неділю він поговорив по телефону з Моравецьким, щоб з’ясувати це питання, але досягти порозуміння не вдалося, повідомляє Українська служба Бі-Бі-Сі.
Нагадаємо, і Київ обурений змінами до закону про Інститут національної пам’яті Польщі, якими Варшава запроваджує також кримінальну відповідальність за заперечення злочинів «українських націоналістів». Верховна Рада навіть ухвалила окрему заяву, закликавши не спекулювати на історії. Однак українська позиція залишилася без відповіді.