Відзнаку фестивалю «Червона доріжка Гідності» у номінації «Натхнення Майдану» вручено у Португалії талановитій поетесі Оксані Максимишин-Корабель. Її вірш «Мамо, не плач…» покладено на музику, пісня звучить у різних куточках України. Співають її також українці, які волею долі опинилися у цій далекій країні.

На знімку: проникливі поетичні рядки на підтримку Героїв Майдану,
Революції Гідності принесли Оксані Максимишин-Корабель
заслужену перемогу на фестивалі «Червона доріжка Гідності».

Нагорода є відзнакою спілки «Воля Громади» (керівник Дмитро Рутковський). Її пані Оксані передали з Києва. Вручили під час святкування 10-річчя української школи «Світлиця» у місті Касень, що в окрузі Лісабон.
«Упродовж Революції Гідності я написала понад 30 віршів, — каже пані Оксана. — Хотіла словом допомогти своєму героїчному народу вистояти, перемогти злочинну владу. І ще — я дуже хочу побачити свою Україну багатою європейською державою».
Коли почалися події на Майдані, пані Оксана вже проживала в Португалії. Каже, через проблеми зі здоров’ям не могла бути в Києві. У ті дні майже не спала. І не тільки вона. «Діти, родичі, друзі були там, у серці України, — продовжує співрозмовниця. — До нашої столиці була прикута увага португальського телебачення. Після побаченого місцеві вже не запитували: «Україна — це де? Це Росія?» Тільки-но побачила сюжет з побиттям студентів, взяла ручку і сказала собі: «Йду на війну!» Поетеса брала участь у всіх заходах, що проводилися у Лісабоні на підтримку учасників Революції Гідності. Збирала кошти і продукти, виступала на мітингах, пікетувала посольство РФ. Байдужих українців у ті дні не було.
Її поетичний твір «Мамо, не плач…» швидко розійшовся між людьми. Таку назву вона дала новій збірці, основу якої становлять твори, присвячені Героям Майдану. Вони дотепер звучать під час заходів з ушанування пам’яті про Небесну Сотню. Не кожному, хто слухає їх, вдається стримати сльози: «Мамочко, вибач за чорну хустину, За те, що віднині будеш сама. Тебе я любив. І любив Україну. Вона, як і ти, була в мене одна».
— На творчості таких людей тримався дух Майдану і дотепер живиться силою їх таланту, — йдеться на сайті фестивалю. — Їхня життєва енергія вирує, руйнуючи стереотипи, витісняючи старий рабський світогляд новим, що ґрунтується на Гідності, Свободі і Любові.

Віталій ШЕВЧУК.
Фото надано автором.

Лісабон.