Міністерство охорони здоров’я Греції звернулося до правоохоронних органів країни з настійливим проханням — суворіше стежити за дотриманням закону про боротьбу з курінням.
Це насамперед стосується ресторанів, барів, кафе та інших громадських місць, де часто можна побачити людей із сигаретою в руці. Вони навіть не ховаються і демонстративно пускають дим. Міністерство нагадало, що за таке порушення власник закладу, який розставляє попільнички на столах і дозволяє курити, згідно із законом має бути оштрафований на суму від 500 до 10 000 євро. За повторного порушення штраф подвоюється, а потім заклад мають позбавити дозволу на роботу. А для тих, хто курить у заборонених місцях, штраф варіюється від 50 до 500 євро. Якби цей закон суворо виконувався, то в Греції у всіх закладах можна було б відпочити й поїсти без диму, а крім цього, до скарбниці країни, що зазнає величезних фінансових труднощів, надходили б величезні суми грошей від штрафів.
Цього року в Греції запроваджено ще одне покарання для затятих любителів сигарет. Якщо в салоні автомобіля, де присутні й діти віком до 12 років, водій чи хтось із пасажирів куритиме, то власника машини мають оштрафувати на 1500 євро й позбавити прав водія на один місяць. Жорсткішим стане й покарання для водіїв громадського транспорту, які курять просто на своєму робочому місці й труять пасажирів. Їх штрафуватимуть на 3000 євро. За повторного порушення штраф у двох випадках подвоюється. Заборона на куріння в салоні легкового автомобіля за присутності дітей стосується не тільки місцевих жителів, а й туристів, які приїхали на відпочинок всім сімейством.

Ярослав СЕРГІЄНКО.