Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама, виступаючи в парламенті Косово з нагоди святкування 10-ї річниці проголошення незалежності Приштиною, заявив, що, можливо, в найближче десятиліття дві країни матимуть єдину зовнішню політику, спільні дипломатичні представництва і спільного президента. Він наголосив, що нині це неможливо, але є ймовірність, що це може відбутися в майбутньому.
Заява спричинила величезне обурення в Белграді. МЗС Сербії заявило, що Албанія, незважаючи на численні попередження, не залишила планів створення «Великої Албанії». Це прагнення до об’єднання з Косово є величезною загрозою миру і стабільності не тільки в регіоні, а й у всій Європи. 
Як і раніше, в Тирані й Косово пропустили це попередження повз вуха. А президент Косово Хашим Тачі ще раз заявив, що Косово повинне мати свою армію, і якнайшвидше. «Сьогодні ми зібралися для того, щоб відзначити 10-ту річницю утворення держави Косово. Багато поколінь віддали за це своє життя... Наш шлях до свободи й незалежності був важкий і болючий. І тепер ми повинні вміти захистити їх», — сказав він.
Нагадаємо, що влада Косово, яка представляє албанське населення краю, в односторонньому порядку проголосила незалежність від Сербії у 2008 році. За рекомендацією Брюсселя Белград, котрий не визнає косовський суверенітет, в 2011 році змушений був розпочати переговори за посередництва ЄС про нормалізацію відносин з косовською владою. Переважно діалог вівся про долю сербів, що залишилися в цьому краї після 2008 року, і полегшення їхнього життя. У квітні 2013 року Белград і Приштина домовилися укласти Угоду про принципи нормалізації відносин. А в серпні підписали Договір про Співтовариство сербських громад у Косово. Але воно досі не сформовано.
Белград припинив переговори з Приштиною у середині січня цього року — після вбивства в місті Косовська-Мітровица лідера місцевих сербів Олівера Івановича. Брюссель наполягає на їх поновленні й заявляє, що від цього залежить європейська перспектива Сербії. Белград уже дав згоду на поновлення технічних переговорів з делегацією Приштини. Їх перше коло намічено провести 26 лютого в Брюсселі.

Олег НІКОЛАЄВ.