Нині на території окупованого Криму за ґратами залишаються 64 політв’язні, й кількість затриманих постійно зростає. Російська влада на півострові вже засудила кримських татар і українських патріотів загалом на 184 роки колонії суворого режиму. Для затриманих, які очікують рішення так званих судів, окупанти вимагають у сумі 375 років колонії. Через постійні арешти й судилища майже сто дітей політв’язнів зростають без батьків. Таку вражаючу статистику оприлюднила вчора під час прес-конференції перший заступник міністра інформаційної політики України Еміне Джапарова.

Спілкування з пресою було присвячене відзначенню 26 лютого Дня опору Криму російській окупації. Джапарова сподівається, що невдовзі з’явиться указ Президента, який остаточно узаконить цю дату. «Це важливо, бо нині російська пропаганда активно намагається довести, що був так званий референдум, що опору немає, що всі люди у Криму мають проросійські погляди, й намагається переконати у цьому весь світ. Але це однозначно неправда. Людей, які опираються, багато», — переконана Е. Джапарова. До 26 лютого Міністерство інформполітики підготувало фільм «Бранці Кремля», перекладений багатьма мовами, зокрема й арабською, про політв’язнів Криму. Також про них знято соціальні відеоролики, які з’являться в ефірі телеканалів. Крім того, буде проведено IV міжнародний форум «Окупований півострів: чотири роки опору».

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року в Сімферополі під стінами Верховної Ради АРК відбувся мітинг на підтримку територіальної цілісності України, більшість учасників якого були кримськими татарами. Згодом з’явилися проросійськи налаштовані групи осіб. Між представниками двох таборів виникли сутички. Пізніше у них звинуватили винятково кримських татар, зокрема заступника Голови Меджлісу Ахтема Чийгоза, якого засудили до 8 років в’язниці, але потім, зусиллями міжнародної спільноти, його вдалося звільнити. До речі, так званий судовий процес над іншими учасниками того мітингу, зокрема Алі Асановим і Мустафою Дегерменджи, триває й досі.