Міністр освіти Лілія Гриневич побувала на Кіровоградщині з робочим візитом. Основні теми відвідин — розвиток опорних шкіл та пілотний проект з реалізації нового державного стандарту початкової освіти в межах Нової української школи (НУШ).

У класі, який навчається за стандартами Нової української школи.

Перебуваючи в Олександрівському навчально-виховному об’єднанні № 1, посадовець відзначила гарне матеріально-технічне забезпечення закладу, де учні старших класів мають можливість навчатися за хіміко-біологічним, математичним, історичним та філологічним профілями, фаховість вчителів та хороші умови для навчання і підтвердила свою впевненість у тому, що опорні школи дають значно більші освітні шанси для дітей. А також пообіцяла подальшу підтримку розвитку опорних шкіл і на місцевому, і на державному рівнях.
Кіровоградщина — лідер зі створення опорних шкіл, і її досвід доводить, що цей інструмент працює та реально впливає на освітні процеси, зауважила міністр. Адже за останні два роки тут створено 67 опорних шкіл та 174 філії. Для підвезення учнів придбано 38 шкільних автобусів та обладнання на суму понад 35 млн грн. А за рейтингом ЗНО за часткою випускників, які набрали від 160 до 200 балів, Кіровоградська область піднялася з 20-го у 2016-му на 17-те місце в 2017 році. Створення в регіоні опорних шкіл, на думку Лілії Гриневич, зіграло в цьому не останню роль.
«Особливо важливо, що створення опорних шкіл впливає на зростання кількості реально профільних класів, де діти можуть зосередитись на вивченні потрібних їм предметів», — зауважила міністр та нагадала, що в бюджеті на 2018 рік на інклюзивну освіту закладено 509 млн грн, на природничо-математичні кабінети — 441,1 млн грн, на придбання шкільних автобусів — 200 млн грн.
Позитив від нововведень уже є. За словами Лілії Гриневич, він полягає в тому, що діти хочуть іти до школи, процес навчання для них стає цікавим і радісним. Посадовець наголосила, що для успішної реалізації Концепції Нової української школи потрібно підвищити соціальний статус вчителів.

Петро МЕЛЬНИК.
Фото Ольги ТКАЧЕНКО.