Сьогодні — Міжнародний день рідної мови

Численними акціями на підтримку державного статусу української відзначили у Києві Міжнародний день рідної мови. Пікети під стінами Міністерства культури та Київради з вимогою забезпечити всебічний розвиток і функціонування солов’їної у всіх сферах суспільного життя на всій території країни, вшанування Василя Макуха та Олекси Гірника, які у 1968-му та 1978 році вчинили акти самоспалення на знак протесту проти тотальної русифікації, мали на меті привернули увагу як чиновників, так і пересічних громадян до проблем функціонування рідної мови.

Доктор філологічних наук, провідний науковий співробітник Інституту української мови НАН України Лариса Масенко нинішню мовну ситуацію в державі характеризує як конфлікт між двома літературними мовами — українською та російською.

«Асиміляція значної частини українського населення, що спричинила ослаблення національної самосвідомості українців, витіснення української мови російською у східних, південних і частково центральних областях України, передусім у великих промислових центрах, становить одну з головних перешкод у побудові національної держави, незалежної від колишньої імперської метрополії», — зазначає професорка. На думку Лариси Масенко, деформованість мовної ситуації України полягає в тому, що співвідношення українськомовної та російськомовної частин населення не відповідає співвідношенню українців і росіян на її території. І хоч після Євромайдану та з початком гібридної війни, яку веде Росія проти нашої країни, суспільний запит на українську зростає, все-таки не подолане масове зросійщення інформаційно-культурної сфери.

Це, на думку таких відомих мовознавців і фахівців з мовної політики, як Лариса Масенко, Тарас Марусик, Іван Ющук, може мати загрозливі для національної безпеки наслідки. Адже деукраїнізація мовно-культурного простору прокладає шлях «руському міру» всередину країни. Тож, щоб захистити Україну від окупанта — переходь на українську. Адже це мова твоїх батьків, землі, на якій живеш. А ще українська — одна з наймилозвучніших мов світу. Такий титул солов’їна отримала у 1928 році у Парижі на міжнародному конкурсі мов, поступившись лише французькій та італійській. А за граматичною досконалістю і виразністю звучання рівних у світі їй немає.

Фото с сайта https:// ukrinform.com