Сільце Нові Чобручі невелике, у ньому проживає трохи більш як 800 осіб, а починається воно на околиці районного центру Роздільна Одеської області. У цьому населеному пункті в багатьох городян є літні дачі. А місцеві мешканці добре знають один одного, а новини, тим більше кримінальні, тут розлітаються миттєво. Саме тому приїзд у Нові Чобручі оперативно-слідчої групи Роздільнянського відділу поліції не залишився непоміченим.

 

З’ясувалося, що невідомі особи вдерлися до будинку № 26 по вулиці Нижній. Зловмисники винесли з нього цінні речі, розламали меблі, пошкодили паркан. Цей будинок у Нових Чобручах добре знають — у ньому проживає В’ячеслав Миколайович Кучинський. У селі його жартома називають французом. У цей час хазяїн перебуває в зоні АТО в районі Мар’їнки і виконує бойові завдання з відновлення територіальної цілісності України.

«Французом» його почали називати, коли він, успішна та забезпечена людина, після 10 років проживання в Парижі, довідавшись про агресію Росії на Донбасі, повернувся на Батьківщину і вирушив у Донецьку область. За будинком наглядала його мама-пенсіонерка Алла Василівна Кучинська. Вона живе в райцентрі і обов’язково раз на тиждень приїжджала в Нові Чобручі.

Невідомі на той час, скориставшись її відсутністю, вчинили зухвалий наліт на будинок учасника АТО, випотрошили його, знищили меблі, винесли все, що мало хоч якусь цінність.

Скоєно цей злочин 5 травня 2016-го. Минуло майже два роки. Сьогодні про фігурантів, мотиви, механізм злочину відомо начебто все. Невідомим залишається тільки одне — коли грабіжники постануть перед судом і будуть покарані.

Над розкриттям злочину працювало сім слідчих, чотири прокурори, працівники Генеральної прокуратури України і прокуратури Одеської області. Дев’ять суддів намагалися розглянути цю пересічну, як на теперішній час, кримінальну справу.

Суть справи така — група підлітків від 16 років і молодше вдерлися до будинку учасника АТО В’ячеслава Кучинського. Звідти юні грабіжники винесли все що можна — газову плиту, комп’ютер і принтер, труби металеві. Вони вчиняли проникнення неодноразово — ламали вікна, вибивали скло, виривали електророзетки, зняли люстру. Не нехтували і дрібницями: винесли рибальські снасті, дриль електричну, стільці, труби радіаторні. 

Прізвища, по батькові та роки народження малолітніх злодіїв досудовому слідству установити не вдалося.

Група малолітніх порушників закону неодноразово вдиралася до будинку і поступово знищувала його.

В акті обстеження технічного стану будинку, який склала комісія Старостинської сільської ради, ідеться: «Двоповерховий будинок перебуває в аварійному стані, розбито 10 дерев’яних двокамерних вікон, котел, що працює на твердому паливі, виламано, кухонні шафи розбито, електророзетки вирвано з коренем, радіатори опалення вирвано з коренем. Дерев’яні східці на другий поверх зламано. Підлога пошкоджена, у ванній кімнаті вирвано ванну та душ, передпокій розбито. Паркан у дворі знищено повністю».

Кажуть, що біда не приходить одна — невдовзі після того, як «злочинна сарана» почала знищувати будинок, на подвір’ї сталася пожежа, під час якої згоріли господарські будівлі. Потім зловмисники вкрали електролічильник і дроти. Будинком розповзлися величезні тріщини, він вже майже не придатний у нинішньому стані для проживання.

Чому забуксувала пересічна справа?

Алла Василівна Кучинська, визнана потерпілою у цій кримінальній справі, з моменту звернення до Роздільнянського відділу поліції 5 травня 2016 року про скоєння злочину і дотепер вимагає від правоохоронних органів об’єктивного розслідування та відповідного покарання для підлітків, які визнали свою вину у крадіжці майна.

Скажу одразу, після мого відрядження до Роздільної і розмови в місцевій прокуратурі, у слідчому відділі відділу поліції району склалося враження, що її активність у розслідуванні злочину дратує тих, хто зобов’язаний його проводити.

За заявою Алли Кучинської від розслідування справи була відсторонена слідчий Лариса Васка. У Роздільнянському районному суді ухвалено рішення про відвід процесуального прокурора Олександра Шивцова та про призначення нового прокурора.

Чому забуксувала пересічна кримінальна справа, у якій відомо начебто все: підозрювані, які визнають свою вину, механізм скоєння злочину, сума завданих збитків? Можливо, відповідь тут слід шукати в непрофесійному підході слідчих, спробах спустити на гальмах цю справу?

Наприклад, після вивчення прокуратурою перебігу розслідування кримінальної справи стало відомо, що одному з очевидців вдалося сфотографувати злодіїв, а його навіть не запросили для впізнання. З’ясувалося, що не встановлено, де перебуває украдений з будинку принтер. Слідство так і не змогло установити особи всіх учасників злочинної групи.

Згідно з рішенням суду обвинувальний акт у кримінальному провадженні, про який ідеться, є таким, що «не відповідає статті 291 КПК України». Незважаючи на рішення вищих судів, зокрема Апеляційного суду Одеської області, виявлені недоліки в обвинувальному акті не усунуто». Така оцінка діяльності місцевої прокуратури Роздільнянського району та слідчого відділу Роздільнянського відділу поліції.

У рішенні Роздільнянського районного суду Одеської області від 28 липня 2017 року зазначено, що: «Досудове слідство проведено поверхово, до кримінальної відповідальності не притягнуто інших осіб, які фактично розгромили будинок, як співучасників».

Обвинувальний акт у кримінальному провадженні стосовно Михайла Г., підготовлений слідчим Миколою Кулішем і затверджений прокурором Роздільнянської районної прокуратури молодшим радником юстиції Олександром Шивцовим, датовано 15.05.2017. Але, нагадаю, суд не береться до розгляду справи по суті. Чому? Не виключено, що попередній розгляд показав, що ця справа складається з одних запитань, прогалин, недогляду слідчих органів і прокуратури. Складається враження, що вона шита білими нитками.

У рішенні Роздільнянського районного суду від 23 січня 2017 року ідеться, що «обвинувальний акт не відповідає вимогам, а його призначення для розгляду справи по суті призведе до порушення законних прав потерпілих у справі та можливості уникнути кримінальної відповідальності цілій групі осіб і за крадіжку, і за умисне пошкодження майна. Було вибито вікна, розламано двері, демонтовано систему опалення, потрощено меблі, знищено домашні речі. Групу неповнолітніх у кількості 16—18 осіб хтось мав би зібрати, організувати і привести саме до цього будинку, а потім їх ненависть спрямувати на знищення майна. Суму збитків слідство законним шляхом не встановило».

У процесі слідчих дій, стверджує потерпіла Алла Кучинська, з матеріалів справи зникли важливі процесуальні документи і протоколи. А після того як слідчий змінився, вона поступово набуває невинного характеру дитячої витівки.

Де була честь мундира — там вшито кишеню для хабарів

Як повідомляли місцеві ЗМІ, 24 листопада прокурора Роздільнянської місцевої прокуратури затримали безпосередньо під час отримання неправомірної вигоди в кабінеті.

Прокурор вимагав від громадянина 500 доларів «подяки». За зазначену суму затриманий співробітник прокуратури обіцяв змінити кваліфікацію статті на менш тяжку, щоб уникнути більш суворого покарання.

За цим фактом відкрито кримінальне провадження за ознаками ч. 3 ст. 368 КК України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі строком від трьох до семи років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком до трьох років з конфіскацією майна.

Можливо, відтоді в районній прокуратурі встановлено жорсткі правила щодо спілкування з журналістами. Із прокурором району Олегом Стадником зустрітися не вдалося ані з першої, ані з другої спроби — черговий посилався на зайнятість правоохоронця. Процесуальний прокурор у кримінальній справі, про яку йдеться, Олександр Шивцов чудово знає всі нюанси справи, про які і розповів мені.

Щоправда, у розмові з ним не йшлося про те, що прокуратура району категорично не згодна із заявою до Генеральної прокуратури та судових інстанцій різних рівнів щодо бездіяльності правоохоронних органів у розслідуванні кримінальної справи. Вона звертається в суди із заявами, у яких намагається аргументувати не «свою бездіяльність, а навпаки — активність у розслідуванні кримінальної справи». Прокуратура Одеської області, звісно, — на боці місцевої прокуратури. Чи не тому, каже Алла Кучинська, що в прокуратурі області працює брат роздільнянського прокурора — Вадим Шивцов?

У цій прокурорській боротьбі за честь мундира абсолютно забули про В’ячеслава Миколайовича Кучинського, який мерзне в окопах під Мар’їнкою, захищаючи зі зброєю в руках незалежність України. Чи не стріляють у спину захиснику АТО правоохоронці Одеської області? Був би він у рідних місцях, а не на фронті, то не виключено, що й правоохоронна машина запрацювала б без збоїв. Він хабарів би не давав, а вчинив би по-фронтовому.

...Тим часом, відчувши безкарність, збившись у зграї, малолітки за «наводкою» продовжують «бомбити» будинки, залякувати жителів. А правоохоронці в цей час зайняті захистом честі мундира.

Одеська область.

Відповідно до ст. 3 Закону України «Про друковані засоби масової інформації (пресу) в Україні» газеті заборонено розголошувати інформацію, що може безпосередню вказати на особу неповнолітнього правопорушника без його згоди та згоди його законного представника.

З перших вуст

В’ячеслав КУЧИНСЬКИЙ, солдат 30-ї окремої механізованої бригади, позивний «Француз»:

— Я — стрілок ПЗРК і водій БТЛБ за сумісництвом. На бойових позиціях, а ми перебуваємо в Мар’їнці, сьогодні тихо, якось незвично.

Звичайно, і години не минає, щоб не згадував рідну хату. Мама розповідає, що малолітки за нацьковуванням дорослих зруйнували будинок. За півтора року вона пройшла через 30 судових засідань і витратила 100 тисяч гривень на оплату юридичних послуг.

Особисто в мене складається враження, що правоохоронні органи просто наплювали на захист моїх інтересів. Я державу захищаю, життям ризикуючи. А вона мене захищає?

Скоро виповниться два роки, як я добровольцем пішов на фронт. Прикро, що мені на Батьківщині деякі негідники з поліції та прокуратури намагаються встромити ножа в спину, коли я воюю на передовий.

На свою солдатську зарплату я не можу боротися з корупціонерами. Слава Богу, що є добрі люди, і «Голос України» зокрема, які допомагають мені в боротьбі за справедливість. Злочин має бути покараний, інакше для чого ми життями ризикуємо.

Прокуратура Одеської області

Повідомляємо, що на теперішній час у суді слухається обвинувальний акт за обвинуваченням неповнолітнього громадянина Г., за даними розслідування причетного до крадіжок у квітні 2016 року з будинку № 26 по вул. Нижній с. Нові Чобручі Роздільнянського району.

Вказана особа обвинувачується у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 185 КК України.

В апеляційному суді розглядається апеляційна скарга прокурора на ухвалу Роздільнянського районного суду від 28.07.2017 року про повернення прокурору обвинувального акта.

На останньому судовому засіданні 01.02.2018 року головуючий суддя заявив самовідвід. Справу спрямовано на перерозподіл.

Слід зазначити, що під час розслідування вищевказаного кримінального провадження встановлено причетність до скоєння злочину громадянина Л., який на момент скоєння злочинів не досяг віку, з якого настає кримінальна відповідальність.

У зв’язку із цим за результатами проведеного досудового розслідування у вказаному кримінальному провадженні до Роздільнянського районного суду спрямовано клопотання про застосування до особи примусових заходів виховного характеру у зв’язку зі скоєнням ним суспільно небезпечного діяння, яке підпадає під ознаки злочину (ч. 3 ст. 185 КК України).

Ухвалою апеляційного суду від 12.12.2017 року апеляційну скаргу прокурора задоволено, ухвалу від 23.01.2017 року щодо відмови у застосуванні примусових заходів виховного характеру скасовано, матеріали спрямовано на новий судовий розгляд.

Крім того, Роздільнянським відділом поліції за заявами громадянки К. щодо викрадення невстановленими особами майна з будинку розпочато чотири кримінальні провадження за фактами вчинення крадіжок, які об’єднані в одне кримінальне провадження.

Також органами поліції здійснюється досудове розслідування за фактом умисного пошкодження майна (ч. 1 ст. 194 КК України).

Під час досудового розслідування вказаного кримінального провадження як свідків допитано 10 громадян.

Отримані під час розслідування дані нині перевіряються у зв’язку із суперечливістю здобутих доказів.

У січні 2018 року у кримінальному провадженні призначено судово-товарознавчу експертизу для визначення завданих збитків.

Крім того інформуємо, що 04.10.2017 року за заявою громадянки К. Роздільнянським відділом поліції внесено відомості до ЄРДР за фактом підпалу будинку № 26 по вул. Нижній за ч. 2 ст. 194 КК України.

У рамках кримінального провадження призначено судову пожежно-технічну експертизу.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні триває.

Звертаємо увагу читача на розбіжності у визначенні дати скоєння злочину.

У журналістському матеріалі зазначено «5 травня 2016-го», а у відповіді прокуратури Одеської області — «у квітні 2016 року».

У чому суть розбіжностей?

Розслідування триває.