Про загрози для довкілля й небезпеку для здоров’я людей, про шляхи й перспективи вирішення цього питання йшлося на засіданні круглого столу, ініційованого Всеукраїнською екологічною лігою, яке відбулося у вівторок у приміщенні Київської обласної державної адміністрації.

Сучасний вигляд Бортницької станції аерації.

Учасники заходу одноголосно стверджують, що ситуація, яка склалася і триває вже понад 20 років довкола станції, загрожує екологічною катастрофою не тільки столиці — найбільшому мегаполісу України, а й усім прилеглим до Дніпра населеним пунктам.

Бортницька станція аерації — єдине в столиці підприємство, до якого стікаються всі нечистоти Києва. Також вона забезпечує очищення стічних вод із 15 міст-супутників та селищ Київської області. Щодня на Бортницьку станцію потрапляє майже 1 мільйон тонн нечистот, затримується приблизно 10 тонн сміття, яке після перероблення перетворюється на 3 тисячі тонн сирого осаду. Нинішній процес очищення стічних вод передбачає транспортування осаду для зберігання на мулові поля, які займають площу в понад 272 га. Осад накопичується там протягом десятиліть, ємність полів уже перевищена втричі. Окрім того, це постійні викиди в атмосферу загрозливо активних хімічних сполук, зокрема СО2 та СН4. Сама структура стічних вод значно змінилася від часу встановлення нормативів, затверджених ще в 60-х роках минулого століття.

Наявне обладнання, будівлі та споруди БСА — а це три блоки, 1-й з яких уведений в експлуатацію в 1964 році, блок № 2 — 1976-го і блок № 3 — 1987 року — мають зношення майже в 80 %. Потужності найстарішого 1-го блоку вичерпані більш як на 90 %. Це може призвести до нещасних випадків та неконтрольованого cкидання неочищених стічних вод у річку Дніпро. І на додачу: якість очищення стічних вод навіть приблизно не відповідає світовим стандартам якості.

Це короткий виклад проблеми. Як бачимо — загроза реальна й невідворотна за умови бездіяльності причетних до її нейтралізації. Але вихід таки є. Озвучив його на зібранні Олег Лисюк, директор Дирекції з реконструкції Бортницької станції аерації ПрАТ «АК «Київводоканал», який детально розповів про реалізацію проекту реконструкції БСА, що здійснюється спільно з урядом Японії після підписання у 2015 році кредитної угоди.

Кредитором виступає Японське агентство міжнародного співробітництва (JІCA). Генеральний проектувальник із розробки робочої документації — Консорціум японських проектних організацій TEC International Co., Ltd., Nihon Suiko Sekkei Co., Ltd. та Nippon Koei Co., Ltd. Угодою передбачено надання кредиту на суму 108 мільярдів єн (майже 800 мільйонів доларів) із кредитною ставкою 0 % річних, терміном повернення в 40 років при 10 роках пільгового періоду. Фінансування розробки робочої та тендерної документації надане як міжнародна технічна допомога через грант урядом Японії. У березні 2018-го відбудеться процедура торгів на визначення генерального підрядника. Тендерну процедуру заплановано завершити в травні 2019 року.

Безпосередні будівельні роботи триватимуть із червня 2019-го до червня 2025 року.

У результаті реконструкції загальна площа БСА зменшиться до 100 гектарів. Мул повністю утилізовуватиметься за найсучаснішими технологіями, і кінцевим продуктом стане попіл, який матиме застосування в будівельній галузі. Виробничий цикл такого підприємства забезпечує повну відповідність директивам ЄС щодо очищення стічних вод.

І ще одна перевага цього проекту — ним передбачено одноразову цілісну інвестицію, що дає змогу діяти комплексно і прогнозовано у часі. З надією сподіватимемось.

Очистка стічних вод у радіальному відстійнику БСА.

Фото із презентації дирекції Бортницької станції аерації ПрАТ «АК «Київводоканал».