Гостомельська об’єднана територіальна громада може стати однією з найпотужніших ОТГ в Україні. Селищний голова Гостомеля Юрій Прилипко сподівається, що Центральна виборча комісія призначить перші місцеві вибори на 29 квітня і чотири населені пункти (Гостомель, Озера, Горенка і Мощун) об’єднаються в одну громаду з центром у селищі Гостомель.

Нагадаємо, Гостомель одним із перших у Київській області підтримав ініціативу Президента України і заявив про створення об’єднаної територіальної громади. Ще у 2015 році на старті реформи децентралізації Гостомельська громада отримала позитивні висновки відповідно до перспективного плану. І Кабінет Міністрів, і Київська обласна державна адміністрація підтримали ініціативу: мовляв, громада спроможна і їй бути. Після чого громади населених пунктів Гостомель, Озера, Горенка, Мощун ухвалили рішення про об’єднання в Гостомельську громаду.
За попередніми підрахунками, після утворення ОТГ її бюджет отримуватиме додатково від 200 до 400 мільйонів гривень. «Це потенційні надходження завдяки місцевим підприємцям. Більший бізнес — більше податків! Більше податків — більше можливостей зробити життя членів Гостомельської об’єднаної територіальної громади кращим! Для цього місцева влада має створити умови, щоб бізнес розвивався та процвітав!» — стверджує селищний голова Юрій Прилипко. Нині Гостомель уже почав від’єднуватися від Ірпеня, якому підпорядкований, і приєднуватися до Києво-Святошинського району. «Для цього, — пояснює селищний голова, — є всі висновки, затверджено всі межі. А це колосальна робота».
Селище — одне із наповнювачів бюджету Ірпінського району. Торік, за приблизними підрахунками, із зароблених 97 мільйонів гривень повернулися 13 мільйонів гривень.
«Поки що гроші нашої громади осідають в Ірпені — на нових площах, в ошатних парках, реконструйованих дорогах. Але у нас достатньо своїх проблем: школи, дитсадки, дороги, інфраструктура», — обурюються місцеві.
І вже готуються до самостійного життя.

Вл. інф.

 

ДОВІДКОВО

У Гостомелі розташована низка стратегічно важливих і перспективних для держави підприємств. Приміром, аеропорт «Антонов», «Ветропак», який входить до десятки найбільших у Європі виробників скла, міжнародна компанія «Юнілевер», яка виробляє чай, військова частина та інші.

 

КОМЕНТАР ЕКСПЕРТА

Ростислав СКУРАТІВСЬКИЙ (заступник голови правління «Агенція розвитку Гостомеля»):

«Без перебільшення, Гостомельська об’єднана територіальна громада — це прорив у Києво-Святошинському районі. Інакше — загальмується розвиток пристоличного населеного пункту. А це несправедливо, коли одна громада заробляє, а інша — за її рахунок розвивається і будує парки та площі за сотні мільйонів. Кожен мешканець Гостомеля вам скаже: ми були 10 років з Ірпенем і знаємо, що розвитку з ним немає. Громада каже, не політики! Вони налаштовані кардинально — перекривати трасу, йти мітингувати. Але мудрий керівник селища каже: є законний спосіб для волі громади. Зачекайте! Чотири населені пункти визначилися зі своїм вибором і сподіваються на якнайшвидше проведення виборів.
Голови Гостомеля, Озер, Горенки і Мощуна також сподіваються, що курс на реформу, започаткований Президентом і підтриманий урядом, утілиться в довгоочікуване рішення ЦВК, і Гостомель стане центром самодостатньої громади».