Ранкове засідання 27 лютого

Верховна Рада учора розглянула блок законопроектів, спрямованих на посилення соціального захисту учасників АТО, бойових дій, ветеранів війни. Армія буде сильною, якщо військові, які захищають країну, відчуватимуть, що держава піклується про них, матимуть гідні зарплати та пенсії, лікування та реабілітацію, житло та можливість прогодувати свої родини, наголошували депутати.

Одне з ухвалених рішень — звернення до Кабінету Міністрів про створення Міністерства у справах ветеранів — центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики в сфері соціального захисту ветеранів війни (реєстр. № 7505). Уряду доручено протягом місяця поінформувати Верховну Раду України про виконання цієї постанови.

Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков зазначив, що в Україні проживає 1,4 мільйона ветеранів війни, це майже три відсотки від населення держави. Із них майже 350 тисяч — учасники АТО. Обранець зазначив, що парламентом ухвалено понад 30 законів щодо соціального захисту ветеранів та учасників бойових дій, але багато цих законів не працюють, бо проблематикою переймаються понад 20 різних державних органів. Тож потрібно створити єдиний орган — Міністерство у справах ветеранів. 

Представники фракції Радикальної партії Олега Ляшка.

 

Ольга Червакова.

Ірина Луценко, Юрій Мірошниченко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко звернувся із вимогою виділити додатково 120 мільйонів гривень на Дніпровський військовий госпіталь. Роман Семенуха («Самопоміч») сказав: «А що заважало раніше здійснювати соціальний захист — невже відсутність міністерства? Що заважало розробити програми реабілітації, здійснити перерахунок пенсій військовим?». Наталія Королевська («Опозиційний блок») висловила думку, що в компетенції нового міністерства повинні перебувати всі ветерани — війни та праці. І що нову структуру можна створити за рахунок скорочення неефективних органів влади. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак зауважив, що міністерство має діяти на кшталт американського міністерства ветеранів і опікуватися всіма ветеранами війни — Другої світової, афганської війни та учасників АТО.

На початку пленарного засідання з кількох спроб народні депутати так і не змогли затвердити порядок денний на восьму сесію. «Це не додає стабільності парламенту», — зауважив Голова Верховної Ради Андрій Парубій. Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак висловив думку, що депутати не голосують за порядок денний сесії, бо не хочуть ухвалення закону про Антикорупційний суд. Юрій Долженков заявив, що фракція «Опозиційний блок» не голосує за порядок денний, бо в ньому немає законопроектів, спрямованих на розвиток економіки та поліпшення добробуту громадян. Сергій Соболєв (фракція «Батьківщина») зауважив: у переліку немає законопроектів, пов’язаних із виділенням земель «атовцям» та діяльністю фермерських господарств. Фракція голосуватиме за порядок денний, коли в нього буде включено всі законопроекти, зареєстровані в парламенті станом на вчора. Лідер Радикальної партії Олег Ляшко зазначив, що голосує за порядок денний і не боїться створення Антикорупційного суду. Він звернувся до глави парламенту з проханням оприлюднити список тих депутатів, котрі відсутні в сесійній залі. Зрештою Андрій Парубій пояснив, що до порядку денного не можна включити всі зареєстровані у парламенті законопроекти, оскільки є окремі додатки до порядку денного, в яких народні депутати та комітети просять відкликати певні законопроекти, щоб мати змогу повторно внести нові. Однак жодні аргументи не вплинули на результативність голосування, депутати не проголосували за порядок денний на всю сесію, а затвердили лише тижневий розклад пленарних засідань на 27 лютого — 2 березня.

Парламентарії 235 голосами включили до порядку денного сесії проекти законів про Вищий антикорупційний суд (реєстр. № 7440, 7440-1, 7440-2, 7440-3, 7440-4) та про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Вищий антикорупційний суд» (реєстр. № 7441, 7441-1). Голова Верховної Ради Андрій Парубій зауважив, що Комітету з питань правової політики та правосуддя дано доручення підготувати ці законопроекти для термінового розгляду. «Цим рішенням ми одночасно включаємо законопроекти про Антикорупційний суд до порядку денного та даємо доручення профільному комітету підготувати цей законопроект, — сказав А. Парубій. — Якщо в середу комітет розгляне й прийме рішення, у нас буде шанс уже цього тижня, в четвер, розглянути законопроекти в першому читанні. Законопроект про Антикорупційний суд — це найважливіший законопроект цього тижня і позитивне голосування продемонструє волю парламенту до завершення антикорупційної реформи».

У цілому прийнято Закон «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та деяких інших законів України щодо забезпечення прикордонної безпеки держави» (№ 5442). Ним удосконалено заходи, які вживаються Держприкордонслужбою у протидії нелегальній міграції на державному кордоні та іншим правопорушенням у прикордонній сфері.

За основу в першому читанні ухвалено проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (щодо неврахування часу проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад)» (№ 5512). Ним пропонується не зараховувати час, необхідний для проїзду додому (в межах України) та повернення назад, до основної відпустки військовослужбовців, відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин, які надаються в особливий період під час дії воєнного стану.

Схвалений за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення питань проходження військової служби з метою забезпечення повноцінного функціонування Збройних Сил України»   (№ 5640) передбачає можливість звільнення з військової служби та виключення зі списків особового складу Збройних Сил військовослужбовців, які відсутні за місцем служби без поважних причин більше, ніж два місяці.

Під час обговорення соціальних законопроектів народні депутати наголошували на потребі збільшити зарплати військовослужбовців — і не за рахунок надбавок, які можуть у будь-який момент зняти і які не впливатимуть потім на рівень пенсії, а підвищивши оклади. Але й надбавки у військових нині є мізерними у порівнянні з зарплатами у правоохоронних відомствах. Народний депутат Андрій Кіт (фракція БПП) навів такі дані: лейтенант Збройних Сил отримує надбавку у розмірі 110 гривень, тоді як лейтенант прокуратури — 1114 гривень. Полковник ЗСУ — 135 гривень, а полковник прокуратури — 2400 гривень.

За основу прийнято ще низку законопроектів щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців. Зокрема, законопроект № 6268-1 передбачає виплату одноразової грошової допомоги у разі смерті колишнього військовослужбовця, протягом року після його звільнення з військової служби, якщо смерть настала внаслідок поранення, контузії, каліцтва або захворювань, отриманих в АТО. Нині такі виплати родина загиблого отримує лише тоді, коли військовослужбовець загинув під час проходження служби. Однак якщо людина помирає після повернення додому внаслідок отриманих поранень чи контузій — родина залишається без виплат. Встановити причинно-наслідковий зв’язок -що військовослужбовець помер внаслідок поранення чи захворювання, отриманого під час бойових дій в АТО, нині дуже складно.

У цілому як закон прийнято зміни щодо державної підтримки учасників бойових дій та їхніх дітей для здобуття професійно-технічної та вищої освіти (№ 6298). Ухвалено зміни до закону про деякі питання ввезення на митну територію України та реєстрації транспортних засобів (№ 5470-д).

* * *

Під час пленарного засідання  біля Верховної Ради відбулися сутички, в яких постраждали 11 правоохоронців, повідомили у відділі комунікації поліції Києва (станом на 13-ту годину). Внаслідок інциденту 9 осіб доставили до територіального управління.

За даними поліції, учасники мітингу біля Верховної Ради принесли під стіни будівлі покришки та хотіли їх підпалити. Працівники поліції намагалися припинити їхні дії, однак учасники акції почали агресивно поводитися: вони кидали каміння та пляшки із запалювальною сумішшю у бік правоохоронців. У потерпілих травми різного ступеню тяжкості. Зокрема, попередньо лікарі діагностували переломи ключиці, щелепи, носа та численні гематоми. Медики надали допомогу постраждалим. У разі необхідності правоохоронців доставлятимуть у лікарняні заклади.

Начальник поліції Києва Андрій Крищенко у коментарі одному з телеканалів заявив, що дії затриманих будуть кваліфіковані як опір співробітникам поліції. За фактом вже порушено кримінальну справу за статтею 345 Кримінального кодексу України.

Депутати вітали з днем народження Оксану Юринець (на знімку).