Сьогодні делегація зі Львівської, Івано-Франківської та Тернопільської областей у селі Павлокома в Польщі вшанує пам’ять 366 українців, яких було вбито 3 березня 1945 року підрозділом польської Армії Крайової під командуванням поручника Юзефа Бісса. Як повідомляє прес-служба Львівської ОДА, до Меморіалу загиблим українцям покладуть квіти та поставлять лампадки. Священики відправлять молебень.

У селі Павлокома напередодні Другої світової війни мешкали 1190 українців, 170 поляків, із них 100 колоністів і десяток євреїв. Підрозділи польської Армії Крайової 2—3 березня 1945-го напали на село і зігнали всіх українців до місцевої церкви. Чоловіків, жінок і дітей виводили до трьох ям і розстрілювали. Не вбивали лише хлопчиків до п’яти років і дівчат до семи літ. Загинув навіть священик — отець Володимир Лемцьо. Храм знищили. Цей злочин розслідувала польська комуністична влада. Поручника Юзефа Бісса польський суд засудив до 3 років ув’язнення.
13 травня 2006-го після тривалих переговорів у селі Павлокома за участю президентів України та Польщі на греко-католицькому цвинтарі урочисто відкрили меморіал 366 загиблим українцям.

Львів.