У радянський період, зокрема в 60—70-ті роки минулого століття, без будівельних планів та необхідних на те дозволів на території історичної та архітектурної пам’ятки XVII століття «Резиденція єпископів» було зведено низку приміщень для кафедри ядерної фізики Ужгородського університету. Тоді ж і знищили парковий комплекс, закладений наприкінці XVIIІ століття поблизу кафедрального Хрестовоздвиженського собору. Служителям Мукачівської греко-католицької єпархії вдалося віднайти в архівах план парку. Однак відновити історичний комплекс у центрі міста без демонтажу будівель та перенесення кафедри ядерної фізики УжНУ неможливо.

Три будівлі кафедри ядерної фізики, що побудовані в радянські часи на території єпископської резиденції, вже демонтували як аварійні. Поки що там залишається споруда, в якій розміщено прискорювач електронів.

Ще один такий прискорювач, який, на думку спеціалістів, перебуває у набагато кращому стані, є в кар’єрі мікрорайону «Шахта». Належить він і перебуває у віданні Національної академії наук України, тобто Кабінету Міністрів, а прискорювач УжНУ, що на кафедрі ядерної фізики по вулиці Капітульній, — у власності Міносвіти і науки України.

До народних депутатів України Василя Петьовки, Валерія Лунченка та Роберта Горвата надійшло звернення єпископа Мукачівської греко-католицької єпархії владики Мілана (Шашика) із проханням вирішити питання щодо пам’ятки архітектури XVІІ століття «Резиденція єпископів». Зважаючи на актуальність цієї проблеми для жителів обласного центру та духовенства краю, народні депутати України звернулися до Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана.

Закарпатські парламентарії, як повідомляє прес-служба Василя Петьовки, просять передати прискорювач, який перебуває у власності НАН України, в оперативне управління чи у власність УжНУ та перенести кафедру ядерної фізики з подвір’я єпархії в більш сприятливе місце — в мікрорайон «Шахта». Зробити це слід без будь-яких ускладнень або переривання навчального процесу.

Перенесення кафедри ядерної фізики в мікрорайон «Шахта» дало б можливість відновити історичний парк на території «Резиденції єпископів».

Закарпатська область.