У селі Млини Підкарпатського воєводства Польщі 4 березня вшанували творця музики Державного гімну України отця Михайла Вербицького. Поминальну молитву з нагоди 203-ї річниця від дня його народження прочитали в церкві Покрови Пресвятої Богородиці, парохом якої він був і яка збереглася до наших днів.

На знімку: під час покладання квітів до могили отця Михайла Вербицького.

Фото прес-служби Львівської ОДА.

Біля каплиці-пантеону, де похований видатний українець, відбулося багатолюдне віче, на яке приїхали делегації зі Львівщини, Івано-Франківщини, Тернопільщини та Підкарпатського воєводства Польщі.

У поминальних заходах узяли участь голови ОДА трьох областей — Олег Синютка, Степан Барна та Олег Гончарук, а також очільник Львівської обласної ради Олександр Ганущин.

«Кожен українець має за свого життя побувати в Млинах, де покоїться автор Гімну, — наголосив на вічі Олег Синютка. — По-справжньому Україна буде там, де говорять українською, де моляться цією мовою, де є українські могили. Ніхто і ніщо в цьому світі нам не страшні, бо за нашими плечима велика історія, а перед нами — велике майбутнє».

Видатний український композитор та громадський діяч отець Михайло Вербицький народився 4 березня 1815 року в селі Явірник-Руський на Надсянні. Закінчив Львівську духовну семінарію. З 1856-го і до останку був парохом у селі Млини. Вперше пісню

«Ще не вмерла України...» автор музичного гімну виконав у Перемишлі в 1863 році. Він залишив після себе кілька десятків церковних творів, світські пісні, музику до театральних вистав.
Напередодні у Млинах вшанувала пам’ять отця Михайла Вербицького урядова делегація на чолі з міністром закордонних справ України Павлом Клімкіним.