Колишній прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці в понеділок офіційно заявив про відставку з посади голови керівної Демократичної партії після невдалого результату на парламентських виборах, які відбулися в неділю. Як повідомляє «Ansa», він також підтвердив, що його партія не піде на об’єднання з популістами. За результатами волевиявлення, правляча Демократична партія набрала менш як 19% голосів — це історичний антирекорд для демократів, які вже дали зрозуміти, що перейдуть в опозицію.
Нагадаємо, впевнену перемогу на виборах в Італії отримали прихильники ідеології євроскептицизму. Справжнім тріумфатором перегонів став ультрапопулістський «Рух п’яти зірок», що отримав 32% голосів. А утворена колишнім прем’єром Сильвіо Берлусконі коаліція правоцентристів набрала 37%. Та жодна політична сила не подолала бар’єра у 40%, що за новим виборчим законодавством Італії дало б змогу сформувати більшість. Зробити це тепер можливо лише шляхом переговорів.
Результати італійського волевиявлення сколихнули внутрішньополітичну ситуацію не лише в країні, а й у ПАРЄ. Парламентській асамблеї Ради Європи доведеться позачергово змінити президента, оскільки чинний її голова, соціаліст Мікеле Ніколетті, зазнав поразки на парламентських виборах в Італії. Поки що невідомо, коли саме це має відбутися. Найімовірніше, на наступній сесії, 23 квітня.