Постанова Верховної Ради України

Сьогодні одним з основних завдань держави є створення чіткої державної стратегії подолання короткострокових і довгострокових наслідків військової агресії проти України, у тому числі ефективної системи соціального захисту ветеранів війни.
Протягом трьох останніх років Верховна Рада України адаптувала законодавство у сфері соціального захисту учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції до реалій військової агресії проти України та її наслідків. З цією метою протягом восьмого скликання Верховна Рада України ухвалила 32 закони. Проте розгалужена система органів державної влади, що опікуються цими питаннями (більше 20 міністерств, відомств, а також органи місцевого самоврядування та місцеві органи виконавчої влади), призводить до бюрократичного хаосу та перешкоджає своєчасному та повному вирішенню важливих для учасників антитерористичної операції соціальних питань.
Рекомендаціями парламентських слухань на тему: «Державні гарантії соціального захисту учасників антитерористичної операції, Революції Гідності та членів їхніх родин: стан і перспективи», схваленими Постановою Верховної Ради України від 9 лютого 2017 року № 1843-VIII, Кабінету Міністрів України рекомендовано опрацювати питання щодо утворення Міністерства України у справах ветеранів.
Однак Кабінет Міністрів України, підтримуючи зазначену пропозицію, не вжив жодних заходів щодо утворення Міністерства України у справах ветеранів.
З метою створення ефективної системи соціального захисту ветеранів війни, враховуючи міжнародний досвід у цій сфері, Верховна Рада України постановляє:
1. Звернутися до Кабінету Міністрів України з вимогою створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції Міністерство України у справах ветеранів - центральний орган виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики у сфері соціального захисту ветеранів війни.
2. Кабінету Міністрів України у місячний строк поінформувати Верховну Раду України про виконання цієї Постанови.
3. Ця Постанова набирає чинності з дня її прийняття.

Голова Верховної Ради України А. ПАРУБІЙ.

м. Київ, 27 лютого 2018 року.
№ 2294-VIII.