Правління Національної спілки письменників України підтримує звернення до нації і до парламенту президентів України Леоніда Кравчука, Леоніда Кучми, Віктора Ющенка з ініціативою законодавчо закріпити проведення Дня української державності.

Така пропозиція набуває особливої ваги в наш час, коли країна відстоює свою незалежність у непростих умовах, протидіючи збройній агресії російської армії, дестабілізуючій діяльності російських спецслужб та спрямованій проти України активності російської дипломатії.

Ми переконані, що святкування Дня української державності не тільки ствердить у громадській думці розуміння того, що наша національна історія не залежить від тенденційних інтерпретацій окремих істориків і має більш ніж тисячолітню тяглість (від 838 року), а й сприятиме консолідації українського суспільства перед лицем зовнішніх і внутрішніх викликів.

Закликаємо депутатів Верховної Ради України невідкладно внести до порядку денного і розглянути питання про встановлення ще одного загальнонаціонального свята — Дня української державності.

Ухвалено на засіданні Правління НСПУ 6 березня 2018 року.