Президент України Петро Порошенко закликав ЄС визнати Росію агресором та стороною конфлікту на Донбасі. Про це він заявив учора під час спільного брифінгу з Віце-президентом Єврокомісії, Високим представником Євросоюзу із закордонних справ і безпекової політики Федерікою Могеріні, яка 11-12 березня перебувала у Києві з робочим візитом. «Твердо переконаний, що через чотири роки російської агресії проти України вже настав час для ЄС назвати агресора агресором та стороною конфлікту», — наголосив глава держави. Він зауважив, що важливо сприяти наданню державами-членами спільноти оборонної зброї для нашої країни відповідно до національного і міжнародного законодавства.

Також П. Порошенко закликав Євросоюз не визнавати вибори президента Росії в окупованому українському Криму та запропонував застосувати санкції проти осіб, причетних до організації незаконного виборчого процесу.

У свою чергу Ф. Могеріні заявила, що ЄС не визнає вибори президента РФ на незаконно анексованому півострові. Вона наголосила, що європейські санкції проти Росії пов’язані з імплементацією Мінських угод і залишатимуться, поки домовленості не будуть виконані. За її словами, продовжується тісна співпраця у Нормандському форматі з Німеччиною та Францією, «щоб виробити стабільне політичне рішення, яке поважатимуть усі сторони, та яке відповідатиме український незалежності й суверенітету». Ф. Могеріні також закликала Кремль звільнити всіх, хто був незаконно затриманий та утримується за ґратами в Криму та на території РФ. Також Високий представник ЄС із закордонних справ і безпекової політики відзначила прогрес нашої країни у впровадженні реформ.

Окрім того, Президент запропонував відрядити на Донбас другу місію послів політико-безпекового комітету ЄС. «Для ознайомлення зі справжньою ситуацією на Донбасі, а також щоб побачити на власні очі, як Росія виконує свою частину зобов’язань по Мінським домовленостям, я звернувся до Високого представника з пропозицією відрядити найближчим часом на Донбас другу місію послів політико-безпекового комітету ЄС» — сказав П. Порошенко.