ПАРЛАМЕНТСЬКА ХРОНІКА

Ранкове засідання 13 березня

У цілому прийнято законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стабілізації діяльності Державного акціонерного товариства «Чорноморнафтогаз» у зв’язку з тимчасовою окупацією території України» з урахуванням пропозицій Президента України (№ 5370).

Також у цілому прийнято законопроект «Про внесення змін до Митного кодексу України (щодо збереження та розвитку вітчизняної суднобудівної промисловості)» (№ 6475). Під час обговорення народні депутати наголошували на потребі вивезти із кризи вітчизняну суднобудівну галузь і дати друге дихання суднобудівним підприємствам. Необхідність прийняття законопроекту зумовлена особливостями виробничих процесів в суднобудівній галузі при будуванні, ремонті та модернізації суден.

Так, на сьогодні строк переробки товарів, що ввозяться підприємствами суднобудівної промисловості на підставі зовнішньоекономічних договорів, становить 365 днів, що є вкрай недостатнім, виходячи з тривалості процесу переробки товарів,  та унеможливлює своєчасне виконання умов і строків зовнішньоекономічних договорів, тож цей термін збільшується до 730 днів.

Ярослав Москаленко, Володимир Бандуров.

 

Руслан Демчак, Ярослав Лесюк.

 

Дмитро Добродомов, Юрій Буглак.

 

На передньому плані: Сергій Чижмарь, Денис Силантьєв.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Верховна Рада розглянула декілька тематичних блоків питань — соціального захисту учасників АТО, правоохоронної діяльності, промисловості та інтелектуальної власності.

У цілому схвалено законопроект про внесення зміни до Закону «Про реабілітацію інвалідів України» щодо встановлення групи інвалідності учасникам антитерористичної операції (№ 7161). За таке рішення проголосував 281 народний депутат. Потреба в ухваленні такого законопроекту викликана численними зверненнями та скаргами учасників АТО, які внаслідок бойових дій втратили кінцівки, щодо складної процедури оформлення інвалідності та принизливих медкомісій, які змушують щороку або й частіше проходити особам із інвалідністю. Це пов’язано з тим, що бійці АТО, в яких ампутовано руки чи ноги, отримують інвалідність на певний строк, і їх змушують проходити медичний огляд раз на 7-8 місяців. Але ж рука чи нога не відросте...

Законопроектом пропонується внести зміни до статті 7 Закону «Про реабілітацію інвалідів в Україні», якими передбачити, що особам, у яких внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, отриманих під час безпосередньої участі в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах АТО в період її проведення, ампутовані верхні та/або нижні кінцівки, що призвело до інвалідності, група інвалідності встановлюється без зазначення строку повторного огляду (безстроково) та на ступінь вище. Як зауважив голова Комітету Верховної Ради у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков (Блок Петра Порошенка), законопроект також зобов’язує медичну комісію оглянути особу з інвалідністю за місцем її проживання, а не змушувати людину самій добиратися до медзакладу.

До законопроекту депутатами було внесено декілька поправок. Оксана Корчинська (Радикальна партія) запропонувала, щоб бійцям, які втратили кінцівки, не потрібно було підтверджувати групу інвалідності та щоб їм надавалася група інвалідності на ступінь вища. Роман Семенуха («Самопоміч») пропонував надавати бійцям АТО, котрі втратили нижні кінцівки, одразу першу групу інвалідності. Олександр Долженков («Опозиційний блок») наполягав запровадити спрощений порядок оформлення інвалідності не лише військовослужбовцям, а й мирним громадянам, котрі постраждали внаслідок військового конфлікту на Донбасі, в т. ч. і тим, які покинули тимчасово окуповані території. На це Олександр Третьяков роз’яснив, що в законопроекті вже передбачено спрощений порядок оформлення інвалідності не тільки для учасників АТО, а й для всіх осіб із інвалідністю.

У першому читанні розглянуто три законопроекти щодо забезпечення діяльності Державного бюро розслідувань (№№ 5395, 6420 і 7450) — урядовий і два альтернативні від народних депутатів. Заступник міністра юстиції Наталія Бернацька зауважила, що без ухвалення цього законопроекту ДБР не запрацює. Законопроект містить декілька новацій: щодо врегулювання проведення досудового розслідування, розширення кола суб’єктів, які будуть за підслідністю підпадати під повноваження ДБР, порядку притягнення до дисциплінарної відповідальності працівників бюро тощо. Уже пройшло 100 днів, як призначено керівництво ДБР, однак без законодавчих змін бюро досі не може запрацювати, — зазначив автор альтернативного законопроекту Мустафа Найєм. Голова Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності Андрій Кожем’якін додав, що вже понад 20 років чекаємо на створення цього органу. Урядовий закон — це здебільшого технічні зміни, які дадуть можливості ДБР нарешті запрацювати. Голова комітету закликав проголосувати за кожен із цих законопроектів. Однак за результатами голосування жоден документ не набрав вдосталь голосів, і всі три законопроекти повернуто до профільного комітету на повторне перше читання.

Головуючий оголосив про входження народного депутата Станіслава Березкіна до складу депутатської групи «Воля народу».

На початку пленарного засідання Голова Верховної Ради України Андрій Парубій привітав українських паралімпійців із перемогами — на ХII Паралімпійських іграх, які стартували 9 березня у м. Пхьончхані (Південна Корея). Українські атлети за чотири дні змагань здобули 15 медалей, з них п’ять золотих, і в загальному заліку наша паралімпійська збірна посідає друге місце. Головуючий також повідомив, що вчора Комітет з питань Регламенту та організації роботи Верховної Ради на своєму засіданні розглянув подання Генерального прокурора Юрія Луценка від 19 лютого 2018 року про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата України Бакуліна Євгена Миколайовича (фракція «Опозиційний блок»). Глава парламенту зазначив, що в четвер пленарне засідання розпочнеться з розгляду цього питання.

А. Парубій поінформував, що члени Регламентного комітету визнали подання Генпрокурора «законним, достатнім і обґрунтованим», що дає можливість розглянути це питання вже у четвер.

«Якщо народний депутат Бакулін не винен у вчиненні інкримінованих йому злочинів — нехай доводить свою правоту, як і решта громадян, у суді. Я переконаний, що ми, як завжди, будемо згуртовані навколо головного принципу, що закон один для всіх!» — підкреслив Голова Верховної Ради.

Парламентарії знову не змогли затвердити порядок денний на всю восьму сесію Верховної Ради і лише схвалили тижневий порядок денний.

Факт

У першому читанні прийнято два законопроекти у сфері захисту інтелектуальної власності, ухвалення яких є зобов’язаннями України перед ЄС в частині імплементації Угоди про асоціацію — про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (№ 5694) та щодо вдосконалення охорони прав на компонування напівпровідникових виробів (№ 6023).