Прем’єр-міністр Великої Британії Тереза Мей заявила, що Росія «дуже вірогідно» винна у спробі вбивства колишнього російського шпигуна Сергія Скрипаля та його доньки Юлії. Про це вона сказала у понеділок, виступаючи перед депутатами Палати громад. «Зараз зрозуміло, що Скрипаля та його доньку було отруєно нервово-паралітичною речовиною військового типу, яку розробляла Росія. Вона є частиною нервово-паралітичних речовин, відомих як «Новичок», — зауважила Мей.
 

«Ґрунтуючись на позитивній ідентифікації цієї хімічної речовини експертами світового рівня в оборонній науково-технічній лабораторії в Портон-Дауні, на нашому знанні, що Росія раніше виготовляла цю речовину, і досі може робити це... уряд дійшов висновку, що з великою імовірністю Росія відповідальна за дії проти Сергія та Юлії Скрипалів», — наголосила британська прем'єрка.

У понеділок вона повідомила, що Велика Британія дає Росії час до вечора вівторка для надання роз'яснень у справі Скрипаля. У відповідь на це учора глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що Москва не відповідатиме на ультиматум Лондона, повідомляє «Інтерфакс». За його словами, Росія не винна в цьому інциденті і готова співпрацювати згідно з Конвенцією про заборону хімічної зброї, «якщо Сполучене Королівство спроможеться виконати свої міжнародно-правові зобов’язання з того ж документа».

Сьогодні британський уряд детально розгляне відповідь РФ і вирішить, чи застосовувати санкції проти країни. Серед можливих заходів у відповідь — перегляд присутності британської делегації у складі високопосадовців та політиків на ЧС з футболу в Росії.

До звинувачень Лондона на адресу РФ приєдналися й США. «У нас є повна впевненість у розслідуванні Великої Британії та її оцінці того, що Росія, ймовірно, відповідальна за нервово-паралітичну атаку, яка відбулася минулого тижня в Солсбері», — йдеться у заяві американського Держдепу. «Від України до Сирії, а тепер і Великої Британії — Росія продовжує бути безвідповідальною силою нестабільності в світі, відкрито нехтуючи суверенітетом інших держав та життям своїх громадян», — наголошується у тексті.

Про готовність допомоги у розслідуванні та консолідацію з Лондоном у справі Скрипаля уже заявили, зокрема, Україна, Франція, НАТО та ЄС. «Сліди отруєння у Великій Британії ведуть в Росію. Якщо це буде доведено, то Росія в одній компанії з Північною Кореєю, Сирією та Іраком Саддама Хусейна, що також використовували хімічну зброю. Ми солідарні з нашими союзниками і готові працювати разом з ними», — написав очільник українського МЗС Павло Клімкін у Твіттер.