Вечірнє засідання 13 березня

Верховна Рада ухвалила в цілому проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення процедури реабілітації жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917—1991 років (№ 6574). Цей закон, за словами Голови Верховної Ради Андрія Парубія, дозволяє нам повернути історичну справедливість.

Голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій Олександр Третьяков наголосив, що реабілітація та відновлення доброго імені жертв комуністичних репресій є моральним обов’язком нашої держави. Законопроектом передбачено: 

1) встановити, що підставою для реабілітації без будь-яких додаткових вимог є факт застосування до особи репресії у позасудовому порядку так званої трійки — особливої наради НКВС; 

2) реабілітувати осіб, засуджених за діяння, які згідно з резолюцією Парламентської асамблеї Ради Європи 1096 не вважаються злочинами у цивільному суспільстві; 3) покласти повноваження щодо прийняття рішення про визначення осіб реабілітованими на Національну комісію з реабілітації, яка буде створена при Українському інституті національної пам’яті. Це буде колегіальний орган без статусу центрального органу виконавчої влади; 4) покласти повноваження приймати заяви про визнання осіб реабілітованими на регіональні комісії з реабілітації, які будуть створені обласними державними адміністраціями. За ухвалення законопроекту проголосували 237 народних депутатів.

У першому читанні схвалено законопроект про внесення змін до деяких законів України щодо посилення соціального захисту окремих категорій осіб із числа жертв нацистських переслідувань та політичних репресій 
(№ 3815-д). Законопроектом пропонується відновити пільги колишнім неповнолітнім в’язням концентраційних таборів, гетто, інших місць примусового тримання на безплатний проїзд усіма видами міського пасажирського транспорту, автомобільним транспортом загального користування в сільській місцевості, а також залізничним і водним транспортом приміського сполучення та автобусами приміських маршрутів у межах області за місцем проживання. Цій категорії громадян також надаватиметься право безплатного проїзду раз на два роки (туди та назад) залізничним, водним, повітряним або міжміським автомобільним транспортом або проїзд раз на рік (туди та назад) зазначеними видами транспорту з 
50-відсотковою знижкою. Водночас проектом передбачається скасувати положення, згідно з якими надання окремих пільг для вказаних категорій осіб залежить від середньомісячного сукупного доходу сім’ї.

Народні депутати продовжили розгляд блоку питань інтелектуальної власності, що входять до так званого євроінтеграційного пакета законопроектів. За основу прийнято урядовий проект закону про внесення змін до статті 5 Закону України «Про розповсюдження примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних» (щодо подолання піратства та поліпшення інвестиційного клімату) — № 4571. Заступник міністра економічного розвитку і торгівлі Михайло Тітарчук, представляючи законопроект, зазначив, що законопроектом передбачається удосконалити процес маркування контрольними марками примірників аудіовізуальних творів, фонограм, відеограм, комп’ютерних програм, баз даних. «За час дії цього закону на практиці постало проблемне питання, пов’язане з реалізацією його правових норм, — сказав урядовець. — Існують випадки, коли шахраї незаконно отримують контрольні марки, зокрема, з використання фіктивних ліцензійних угод».

Законопроектом також передбачається запровадити норму про обов’язкове оприлюднення на офіційному веб-сайті центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері інтелектуальної власності, інформації про заявників та відповідні примірники аудіовізуальної продукції щодо прийнятого рішення про видачу контрольних марок, їх кількості та дати видачі марок.

Наприкінці прийнято низку постанов про перейменування сіл.