Парламентська хроніка
Ранкове засідання 15 березня

Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Євгена Бакуліна.

Генеральний прокурор Юрій Луценко, який представляв подання, нагадав, що це вже не перша спроба дати правову оцінку діям Є. Бакуліна на посаді голови «Нафтогазу України», адже ще у 2014 році Міністерство внутрішніх справ порушувало справу та навіть затримувало його. 

Генеральний прокурор України Юрій Луценко.

 

Народний депутат Тетяна Ричкова.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

Однак згодом суд цю справу закрив, а Бакулін став народним депутатом та тривалий час не з’являвся на території України.

«На сьогодні ми не тільки встановили весь механізм злочинної схеми розкрадання коштів під час придбання нафтодобувних платформ, а й знаємо, хто в цій оборудці брав конкретну участь та конкретні рахунки, на які надійшли отримані злочинним шляхом майже 144 мільйони доларів», — сказав Ю. Луценко.

У поданні Генпрокурора зазначається, що органом досудового розслідування отримано достатньо доказів щодо причетності Є. Бакуліна до організації та планування у складі злочинної організації Януковича низки особливо тяжких злочинів. Зокрема, його звинувачують у незаконному заволодінні належними «Нафтогазу України» коштами у сумі 449 мільйонів гривень, які були перераховані підконтрольній Курченку компанії «ГазУкраїна-2020» на закупівлю бензину, але згодом використані на інші цілі. За аналогічною схемою було здійснено й закінчений замах на заволодіння 5,1 мільярда гривень компанії «Нафтогаз України». Ще один епізод стосується заволодіння грошовими коштами «Чорноморнафтогазу» при закупівлі самопідіймальних бурових установок. «Бакулін, виконуючи план Януковича, доведений йому Арбузовим, дав наказ підлеглим йому працівникам «Нафтогазу України» та «Чорноморнафтогазу» організувати фіктивний тендер для закупівлі бурових установок за завищеними цінами», — зазначив Генпрокурор та додав, що згодом було організовано виведення 144 мільйонів доларів США на контрольовані злочинним угрупованням Януковича рахунки.

За словами Генпрокурора, підтримка парламентом цього подання дасть змогу продовжувати слідчі дії для відстежування фінансових потоків, накладення на них арешту та після ймовірного вироку конфіскувати вкрадені кошти та повернути їх до держбюджету.

Відповідаючи на запитання народного депутат Андрія Тетерука («Народний фронт») про відсутність кінцевого результату в розгляді справ щодо народних депутатів, з яких раніше було знято недоторканність, Генпрокурор поінформував, що невдовзі до суду буде передано матеріали досудового розслідування щодо Михайла Добкіна і Вадима Новинського, Борислава Розенблата та Максима Полякова.

Під час виступів від фракцій Сергій Соболєв («Батьківщина»), звертаючись до Генпрокурора, наголосив, що подання не містить вичерпного переліку епізодів, за якими вже давно мало бути знято депутатську недоторканність та надано згоду на арешт Бакуліна. «Нас дивує, чому Генпрокуратура не дослідила особисту участь Януковича, Азарова і Бакуліна у передачі згідно з мировою угодою 11 мільярдів кубометрів газу структурі Фірташа «Росукренерго», — заявив він та наголосив, що внаслідок цієї оборудки держава тільки на різниці в ціні втратила майже 1,5 мільярда доларів. «Бакулін особисто підписував мирову угоду за дорученням прем’єра Азарова. Тому ми просимо дослідити ці факти та долучити їх до справи», — закликав С. Соболєв.

Юрій Бойко заявив, що Опозиційний блок не підтримуватиме це подання, бо вважає, що парламент має ухвалити рішення про зняття депутатської недоторканності з усіх депутатів. А відповідаючи на звинувачення щодо «вишок Бойка», які лунали на його адресу під час запитань до Генпрокурора, парламентарій заявив, що дав ГПУ всі відповіді з цього питання та звинуватив у кампанії проти нього «журналіста, який нещодавно збирався стати моральним авторитетом країни, але згодом сам опинився фігурантом кримінальної справи і не зміг дати пояснення, у кого взяв гроші для купівлі своєї квартири».

Сергій Лещенко подякував ГПУ за доведення справи «вишок Бойка» до проміжного фіналу, однак висловив думку, що в поданні немає головного фігуранта. «У поданні стверджується, що чверть суми отримала донька Бакуліна, але ким був Бакулін, щоб Янукович поділився з ним чвертю вкрадених на цих вишках коштів?» — запитав він та висловив переконання, що Бакулін отримав їх для іншого фігуранта, «який кілька хвилин тому стояв на цій трибуні, тому що саме цей фігурант, як безпосередній керівник Бакуліна, мав право або зупинити, або пришвидшити закупівлю цих бурових установок». С. Лещенко також нагадав, що саме завдяки журналістам-розслідувачам ще в часи Януковича вдалося викрити цю схему, завдяки чому сьогодні парламент розглядає це питання.

Виступаючи із заключним словом, Ю. Луценко висловив вдячність С. Лещенку за нагадування про внесок журналістів у розслідування цієї справи, що не тільки дало можливість провести слідство, а й унеможливило аналогічне розкрадання під час закупівлі другої бурової установки. Водночас Ю. Луценко повідомив, що в ГПУ ніколи не було подання на Ю. Бойка, та висловив думку, що саме для того й треба зняти депутатську недоторканність з Бакуліна, щоб розслідувати, для кого він отримував гроші. «Щойно наші партнери у відповідних країнах скажуть, що ці кошти було переведено на рахунки фізичних та юридичних осіб, асоційованих з іншими посадовими особами, щодо них буде внесено подання», — запевнив Генпрокурор.

Верховна Рада ухвалила постанову про виключення народного депутата Надії Савченко з Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки і оборони. Представник комітету Андрій Тетерук заявив, що вся поведінка Надії Савченко була направлена не на захист суверенітету та безпеки нашої країни, а на легалізацію терористичних угруповань «ЛНР»/«ДНР» та на послідовну ідеологічну підтримку тез Кремля. «Не соромно робити помилки — соромно не виправляти їх», — заявив він. Рішення про виключення Н. Савченко з комітету підтримав 261 народний депутат.

Зазначимо, що перед цим Генпрокурор Ю. Луценко, відповідаючи на запитання Ігоря Мусійчука, повідомив, що у слідства є незаперечні докази того, що народний депутат Н. Савченко особисто планувала та особисто давала вказівки, як провести терористичний акт у сесійній залі, знищивши бойовими гранатами урядову і посадову ложі, мінометами зруйнувавши купол Верховної Ради й автоматами добиваючи тих, хто виживе. «Тому сьогодні я, як Генеральний прокурор, внесу подання про притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт народного депутата Савченко», — заявив він та закликав парламентаріїв невідкладно підтримати законопроект, який передбачає після внесення Генпрокурором такого подання зупинення дії дипломатичних паспортів народного депутата, щоб фігурант справи залишився в Україні і відповідав перед судом. «Сподіваюся, що наступної середи відбудеться засідання

Регламентного комітету та наступного четверга парламент ухвалить рішення щодо організатора запланованого терористичного акту», — сказав Ю. Луценко.

Кадровий блок питань розпочався із розгляду подання Президента про звільнення Валерії Гонтаревої з посади голови Національного банку України.

Перший заступник голови Комітету з питань фінансової і банківської політики Михайло Довбенко повідомив, що, оскільки на засіданнях комітету постійно наголошувалося на непрофесійності В. Гонтаревої, яка призвела до дестабілізації фінансової системи України, стрімкої девальвації національної валюти, безпідставного виведення з ринку комерційних банків, різкого зменшення обсягів кредитування реальної економіки країни та значної втрати заощаджень громадянами, комітет одностайно ухвалив рішення звернутися до Президента з пропозицією внести на розгляд парламенту подання про її звільнення та рекомендувати Верховній Раді схвалити відповідний проект постанови.

Голова НБУ В. Гонтарева у свою чергу нагадала, що коли приходила на цю посаду, то наголошувала, що головним своїм завданням бачить проведення реформ, тож після виконання цієї місії у квітні минулого року подала Президенту заяву про відставку за власним бажанням. З того часу функції керівника НБУ виконував Яків Смолій. «Нарешті після 10 місяців очікування я можу доповісти про результати трирічної діяльності на посаді», — сказала вона та наголосила, що насамперед за цей час було забезпечено макрофінансову стабільність, країна перейшла на гнучкий валютний курс та започаткувала нову монетарну політику інфляційного таргетування. Крім того, успішна співпраця з МВФ та іншими кредиторами дала змогу наростити валютні резерви до 18,4 мільярда доларів.

Іншими своїми досягненнями В. Гонтарева назвала очищення банківської системи від неплатоспроможних банків і посилення її стійкості на майбутнє, а також повну трансформацію Нацбанку та перетворення його в потужну модерну європейську інституцію. «Я вважаю свою місію виконаною, тому що реформи зроблено», — заявила вона.

Однак під час обговорення представники фракцій не були такими оптимістичними та висловлювали критичні оцінки діяльності В. Гонтаревої. Зокрема, лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко нагадав, що відповідно до ст. 199 Конституції основною функцією НБУ є забезпечення стабільності національної грошової одиниці. «Чи справилися ви з нею? На момент вашого призначення 19 червня 2014 року курс гривні до долара був менш як 12 гривень, а сьогодні, коли ви звітуєте про успіхи, курс 26 гривень», — заявив він та констатував, що внаслідок цього знецінилися заощадження та зарплати і пенсії мільйонів громадян.

Сергій Соболєв («Батьківщина») висловив думку, що надалі треба започаткувати традицію, щоб звіт таких осіб супроводжувався звітом НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури. «Це ж до якого стану треба дійти, щоб справа, яка стосується незаконного рефінансування, розбазарення коштів, проведення заступницею голови НБУ Рожковою переговорів про «злиття» українських банків російським банкам, потрапила до поліцейського управління міста Києва», — запитав він, а також звернув увагу, що саме за допомогою компанії ICU, «співвласницею і управителькою якої є Гонтарева», в офшори було виведено 1,5 мільярда доларів США, про які у попередньому виступі говорив Генпрокурор. «Ухвалюючи рішення, ми маємо порушувати питання, чи немає тут конфлікту інтересів, а він очевидний», — наголосив С. Соболєв та висловив переконання, що звільняти В. Гонтареву треба не за власним бажанням, а з передачею матеріалів до НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Зрештою Верховна Рада 342 голосами звільнила В. Гонтареву з посади голови НБУ та призначила на цю посаду нинішнього в. о. голови Нацбанку Якова Смолія. «За» проголосували 244 народні депутати.