У новому Законі «Про освіту» не передбачено такого навчального закладу, як вечірня школа. Де тепер навчатися тим, хто саме там здобував середню освіту?
У Вінниці закрили єдину в місті вечірню школу № 24. Вона була комунальним закладом міської ради. Відрізнялася не тільки формою навчання, а й контингентом учнів. За парти сідали ті, хто не мав можливості відвідувати заняття у денний час. Один з учнів на ім’я Микола пояснив, що працює на заводі. «Графік маю у дві зміни, — каже чоловік. — Коли виходжу вранці, то на заняття йду ввечері. А якщо зміна вечірня, то наступного дня зі мною працюють до обіду. Зручно, бо вчителі підлаштовуються під мій графік».
В учениці Оксани ситуація інша. Дівчина зізнається, що рано закохалася, народила дитину, тому про школу довелося забути. Маля трохи підросло, і в мами з’явилася можливість надолужити згаяне. «Як же я залишуся без освіти у такий час? — перепитує співрозмовниця. — Отримаю атестат і планую далі йти вчитися». Таким учням нададуть можливість здобути середню освіту в іншому навчальному закладі. Як пояснила директор департаменту освіти Вінницької міськради Оксана Яценко, класи з вечірньою формою навчання відкриють на базі міської школи № 9. У цьому закладі навчання відбувається в одну зміну, тому є можливість організувати процес у вечірній час.

«Протягом останніх п’яти років кількість учнів у вечірній школі зменшилася на понад сто осіб, — уточнила Оксана Яценко. — Класів також стало менше. Втім, не в цьому причина закриття навчального закладу. Це вимога чинного законодавства».
У вечірній школі навчалися також засуджені. Із загальної кількості 258 учнів 110 відбувають покарання в установах кримінально-виконавчої системи. «З цією категорією також продовжать заняття уже вчителі школи № 9, — зазначила Оксана Яценко. — Уроки для засуджених проводять безпосередньо в установах, де вони відбувають покарання». За словами керівника департаменту освіти, не залишаться без роботи також учителі ліквідованої школи. Їм запропонують робочі місця в інших навчальних закладах міста.
Рішення про припинення шляхом ліквідації комунального закладу «Вечірня загальноосвітня школа II—III ступенів № 24 Вінницької міської ради» ухвалено депутатами міської ради під час чергової сесії.

Вінниця.