Начальник Чернівецької митниці ДФС Микола Салагор відомий своєю принциповістю і непоступливістю. Він за всіх влад, незважаючи на персоналії, відверто висловлював свою думку. За що його перекидали з однієї митниці на іншу, щоб не перешкоджав сірим і контрабандним потокам, звільняли, а потім поновлювали через суд чи за професіоналізм, який знову ставав затребуваним. Цього разу на митну посаду Салагор повернувся після Революції Гідності як її активний учасник. Досвідчений митник знову знадобився в обойму. Його не люблять контрабандисти, він не зручний для місцевих владників, навіть для однопартійців. Салагор веде на своєму фронті війну з власниками подвійного громадянства, євробляхарями, активістами за наймом, щоб за державу не було прикро. Нині він задіяний у конфлікті з головою Чернівецької ОДА, не особливо потерпаючи за власні погони. Місцевий сайт БукІнфо і газета «Час» опублікували цілу серію матеріалів про причетність родини голови до контрабандних оборудок з посиланням на керівника митниці.
А у вільний від роботи і відстоювання власних принципів час Микола Салагор випускає у світ без перебільшення шедевральні збірники старовинних поштівок, які колекціонує.

Начальник Чернівецької митниці ДФС Микола Салагор.

 

Фото надане автором.

— Пане Миколо, про що ви хочете висловитися в цьому інтерв’ю?

— Є про що. У газеті «Голос України» днями з’явилося інтерв’ю голови Чернівецької обласної державної адміністрації Олександра Фищука «Посада і час такі, що ніколи відволікатися на особисте». Тож я вимагаю, так би мовити, сатисфакції.

Прогнозовано, левова частка критики, звинувачень та іншого неоднозначного тексту стосується діяльності Чернівецької митниці ДФС та мене особисто як її керівника. Хоча заголовок однозначно вказує на відсутність у представника влади часу на «особисте», однак саме «особисте» й лягло в основу «інтерв’ю», що містить критику діяльності митниці, мене, Миколу Салагора, і зумовило своєрідне трактування нормативних актів, котрими в тому числі у своїй роботі керується митниця. Дивують і «логічні» висновки щодо економічної ситуацій на Буковині з уст голови ОДА в сегменті взаємовідносин бізнес — органи державної влади.

Хочу поставити всі крапки над «і».

Інтерв’ю передувало звернення Олександра Фищука до Кабінету Міністрів України з вимогою звільнити начальника Чернівецької митниці ДФС Миколу Салагора. Але зараз не про це. Зупинюся на звинуваченнях на адресу головного митника Буковини, що їх озвучив керівник виконавчої влади області у солідній газеті.

Митними поборами у 20 євро за годину він назвав законне справляння плати за виконання митних формальностей митними органами поза місцем розташування митних органів або поза робочим часом, що регламентовано пунктом 8 статті 247 Митного кодексу України та затверджено Постановою Кабінету Міністрів України від 18.01.2003 № 93. Це так казенною мовою. Коментувати цю репліку голови ОДА просто немає сенсу. Це звинувачення є свідченням звичайної некомпетентності чиновника.

— Ви не могли йому це пояснити очно, донедавна, під час Майдану, ви були майже друзями?

— На «справедливі» запитання голови ОДА щодо протиправних дій у пунктах пропуску я відповідав неодноразово, апелюючи при цьому цифрами, фактами та прив’язкою до реальних подій. Але його навколомитна активність пояснюється просто: його родичі мають безпосередній стосунок до ввезення через державний кордон товарної продукції.

Що ж стосується митного оформлення деревини Сокирянським держлісгоспом на Хмельницькій митниці ДФС, про яке йшлося в інтерв’ю, то й справді, донедавна на митному посту «Кельменці» Чернівецької митниці ДФС функціонував відділ митного оформлення, що здійснював митні формальності, у тому числі й щодо деревини, яка експортувалася Сокирянським держлісгоспом. Сьогодні цей відділ ліквідовано. Серед основних причин його ліквідації — образно кажучи, «приватизація» структурного підрозділу людиною, яка перебуває в родинних стосунках з головою. Дехто намагався повністю контролювати все митне оформлення, що здійснювалося цим відділом, у тому числі імпортувати безкарно товари, котрі надходили на адреси фірм, пов’язаних з його родичами.

Голова ж «керував» процесом у телефонному режимі, намагаючись вплинути не лише на дії митників, а й на окремих силовиків. Позиція керівника краю в тій ситуації була такою: не чіпайте моє, а я не чіпатиму вас!

Так от, повертаючись до Сокирянського держлісгоспу, зазначу, що митний пост «Кам’янець-Подільський» Хмельницької митниці ДФС — досить таки недалеко від міста Сокиряни. Тож виконання митних формальностей саме в цьому пункті пропуску не пов’язане із «поборами» чернівецьких митників. Плата, встановлена КМУ, яку Фищук і назвав «поборами», справляється в усіх без винятку митницях ДФС. Тому я переконаний, що звинувачення з його уст про неконструктивну політику митниці щодо місцевих підприємців мають зовсім інше підґрунтя.

— Яке?

— Саме Чернівецька митниця ДФС однією з найперших поставила на жорсткий контроль експорт лісоматеріалів і так званих дров, а фактично — ділової деревини. Тому вони не могли «пройти» повз ретельний митний контроль. А тепер пригадайте численні публікації десь річної давності, у яких у незаконній вирубці та вивезенні лісу звинувачували народного депутата Максима Бурбака та начальника митниці Миколу Салагора. Пояснення такій, здавалося б, абсурдній ситуації, коли в незаконному вивезенні деревини звинувачують головного митника, який надзвичайно жорстко контролює кожен вагон із лісом, теж виявляється досить простим. Більше того, безпідставними є закиди в бік народного депутата, голови фракції у Верховній Раді, який переважну більшість свого часу займається законотворчістю.

Та повернемося до закидів у мій бік. Не є секретом, що сваха голови ОДА виступає декларантом у переважній більшості експортних операцій із буковинськими лісоматеріалами. Прочитайте численні матеріали на сайті БукІнфо і газети «Час» про причетність родичів голови до митних оборудок.

Про безпідставно складені справи щодо порушення митних правил, які він назвав «запропонованою митарями грою», голова теж згадав недаремно. І тут його інтереси нами було поставлено в рамки закону. Чернівецька митниця ДФС і сьогодні продовжує активну роботу в напрямку боротьби з порушеннями митних правил. А суми недоборів за такими справами обчислюються мільйонами гривень. То хто ж є шеф-кухарем на буковинській кухні?
26 лютого Чернівецька митниця ДФС розпочала чергову справу про порушення митних правил щодо однієї з пов’язаних з його родиною фірм. Сума митних платежів умисно була зменшена на смішну цифру в 10 978,57 гривні. Це абсурдно незначна сума.

Не наїстися, то хоч понадкушувати.

— Сваха, ще не голова ОДА і працювати брокером їй через такі родинні зв’язки не заборонено. Схоже на те, що підприємства, які мають стосунок до родичів очільника Чернівецької ОДА, чи не єдині порушники на тлі широкої картини буковинських контрабандистів.

— Ні, не одні, але зайдіть на чернівецькі сайти і відкрийте чернівецькі газети, на головних сторінках заголовки про проведення правоохоронцями обшуків у офісах та домівках родичів голови. Так, він резонансна фігура, але його негативний приклад провокує до протизаконних дій пересічних громадян. Це неприпустимо.

Митниця тим часом живе своїм життям. Загальний товарообіг за січень-лютий 2018 року на Чернівецькій митниці ДФС становив 105,3 мільйона доларів США. З них імпорт — 66,5 мільйона доларів США, експорт — 38,8 мільйона доларів США. У сегменті зовнішньоекономічної діяльності партнерами вітчизняних підприємців були фірми з 67 країн. До державного бюджету за січень-лютий фактично перераховано 438,1 мільйона гривень, це на 29,7 мільйона гривень більше, ніж за такий само період 2017-го.

Я вже казав про посилення контролю за експортно-імпортними операціями з товарами, так от, співробітниками Чернівецької митниці ДФС розпочато 597 справ про ПМП на загальну суму 4 195 948,65 гривні.

З 597 справ про ПМП, розпочатих протягом січня-лютого, 101 справа з реально вилученими предметами на загальну суму 4 195 748,65 гривні, це 100 %. В основному йдеться про тютюн та тютюнові вироби, промислові товари тощо.

У 2017 році до державного бюджету України нами перераховано 2 717,5 мільйона гривень або 121,2 % від доведеного індикативу. А це на 593,8 мільйона гривень більше, ніж 2016-го.

— В інтерв’ю йшлося про ремонт доріг у Чернівецькій області, який дофінансовує митниця з перевиконання плану.

— Відповідно до постанови Кабміну в рамках проведення експерименту з фінансового забезпечення здійснення заходів з розвитку автомобільних доріг загального користування, у тому числі в Чернівецькій області, у період з вересня 2015-го по грудень 2017 року забезпечено фінансування витрат на ремонт доріг у сумі 675,0 мільйона гривень. Це становить 50 % від перевиконання загального фонду з митних платежів.

Чому дороги в Чернівецькій області не робляться відповідним чином, чому кошти залежуються на казначейських і банківських рахунках, питання не риторичне. Можливо, тому що той, хто мав би їх наполегливо освоювати, більше переймається не державними, а особистими справами. «Плутає свою шерсть з державною», як казали в «Кавказькій полонянці».