Верховна Рада України підтримала (у вівторок, 20 березня) прийняття законопроекту №6693 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розвитку виробництва терруарних вин та натуральних медових напоїв», який передбачає спрощену процедуру ліцензування для малих виробництв виноробної продукції на основі декларативного принципу.

На знімку: автори раді ухваленому документу — (зліва направо) Василь Петьовка, Валерій Лунченко, Андрій Вадатурський і Роберт Горват.

Фото надане прес-службою Роберта Горвата.

Серед авторів закону — народні депутати України від Закарпаття Роберт Горват, Василь Петьовка і Валерій Лунченко.

«Це — без перебільшення історичне рішення для українських виноробів, котрі останні десятиліття були змушені ховатися в тіні через нереалістичні для виконання законодавчі вимоги. Нині ці бар’єри зламано», — повідомив на своїй сторінці у Фейсбук народний обранець Роберт Горват.

За його словами, цей закон дозволить виробникам цілющого трунку, які виготовляють вино із власного винограду, отримувати ліцензії на виробництво без проходження атестації.

«Головною перешкодою для повноцінного виходу малих виноробів на ринок була забюрократизована процедура отримання ліцензії на виробництво, а це понад 140 дозвільних документів різних відомств, що може тривати 2—3 роки. Важливою умовою, звісно ж, буде відповідність матеріально-технічної бази вимогам законодавства та контроль якості й безпеки вин акредитованими лабораторіями. Однак процес ліцензування буде максимально простим і чітким. Це дозволить малим та середнім виноробам вийти із «тіні», відкрити нові робочі місця та створить в Україні передумови для якісного, різноманітного і конкурентного ринку європейського рівня. Ліцензування буде максимально спрощеним та регламентованим, а після прийняття закону виноробам для отримання ліцензії на виробництво за спрощеною процедурою потрібно буде не більш як місяць», — продовжує народний депутат України Р. Горват.

Як пояснюють автори документа, цей закон дасть змогу малим підприємствам виготовляти унікальні вина в кожному регіоні, організовувати нові робочі місця та збільшити надходження до державної казни і місцевих бюджетів.

У пояснювальній записці до законопроекту також наголошено, що відновлення роботи малого бізнесу у галузі виноробства дозволить зменшити монополізацію та розширити випуск вітчизняної високоякісної конкурентоспроможної продукції, зацікавити сільськогосподарські підприємства у відновленні та розширенні виноградників та насаджень плодово-ягідних культур. Також ухвалення цієї законодавчої ініціативи сприятиме розвитку винного туризму в Україні.

Ужгород.