27 лютого Верховна Рада ухвалила Постанову про звернення до Кабінету Міністрів України щодо створення Міністерства України у справах ветеранів — центрального органу виконавчої влади для забезпечення формування та реалізації державної політики в сфері соціального захисту ветеранів війни (реєстр. № 7505). Міністерство пропонується створити на базі Державної служби України у справах ветеранів війни й учасників АТО. Кабінет Міністрів України зобов’язаний в місячний термін поінформувати Верховну Раду України про виконання цієї постанови. Чому постала необхідність створення нового міністерства — про це розповідає голова Комітету Верховної Ради України у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю Олександр ТРЕТЬЯКОВ, заступник голови депутатської фракції партії «Блок Петра Порошенка» (на знімку).

— Олександре Юрійовичу, чому виникла необхідність створення в Україні нового міністерства — у справах ветеранів? Хіба існуючим державним органам не до снаги розв’язувати ветеранські проблеми?

— На сьогодні в Україні 1,4 мільйона ветеранів війни, з них 350 тисяч — учасники АТО. За цією цифрою стоять активні люди у віці 20-40 років. Створення Міністерства у справах ветеранів допоможе навести лад у бюрократичному хаосі, який існує в цій сфері. Потрібна чітка державна стратегія подолання короткострокових і довгострокових наслідків агресії. Питання соціального захисту ветеранів — справа честі для держави.

Зараз соціальна допомога учасникам бойових дій України обмежується матеріальними виплатами. Але завдання стосовно ветеранів ширше: повернення тих громадян, які пройшли війну, до мирного життя, допомога в працевлаштуванні, формування поваги до військової служби та тих людей, хто її пройшов, мотивація обирати військову кар’єру. Жодне з існуючих відомств не створювалося для вирішення цих завдань.

— Які, на ваш погляд, глибинні проблеми та недоліки діючої системи соціального захисту ветеранів?

— Проблема в одному — у несистемності. Ніде у світі служба ветеранів не входить до складу Міністерства соцполітики. 19 жовтня 2016 року у Верховній Раді відбулися парламентські слухання, під час яких були розроблені рекомендації для всіх органів держвлади, що відповідальні за реалізацію державної політики в цій сфері. Через рік після проведення слухань з’ясувалося, що виконано чи частково виконано менше, ніж половина рекомендацій.

Хоча ідея створення Міністерства у справах ветеранів обговорюється вже досить давно, але тільки з весни 2017 року ця ініціатива перейшла в площину реалізації. 24 травня 2017 з ініціативи комітету відбувся круглий стіл на тему: «Шляхи вдосконалення соціального захисту ветеранів війни, актуальність створення єдиного координуючого органу — Міністерства у справах ветеранів України». За результатами дискусій комітет разом із волонтерами та ветеранами АТО ініціювали створення єдиного Міністерства у справах ветеранів. Ідею створення цього міністерства публічно підтримали Президент України Петро Порошенко та міністр оборони Степан Полторак. 

— Що вже зробив український парламент для соціального захисту учасників АТО, інвалідів війни та членів їхніх родин?

— У співпраці із громадськістю комітет адаптував систему соціального захисту учасників АТО та членів їхніх родин до реалій російської воєнної агресії й її наслідків. За період VIII скликання Верховна Рада ухвалила 34 закони з питань соціального захисту учасників АТО, з них 14 — ініційовані членами профільного комітету. На жаль, частина цих законів, як і раніше, не працює. Бо питанням соцзахисту займається майже 20 міністерств і відомств. Це спричиняє бюрократичну плутанину, перекладання відповідальності, зволікання у розв’язанні проблем бійців АТО і членів їхніх родин.

Профільний комітет вивчив міжнародний досвід, і переконалися: щоб створити діючу систему соціального захисту ветеранів у країні, необхідно спеціальне міністерство. Ветеран повинен мати можливість в одному місці одержати інформацію про свої права й отримати все, що йому належить.

17 січня 2018 року Комітет у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників АТО та людей з інвалідністю, заручившись підтримкою ветеранських громадських організацій, підготував проект постанови Верховної Ради про звернення до Кабміну щодо створення Міністерства у справах ветеранів. А 27 лютого Верховна Рада ухвалила відповідну постанову № 7505.

Хотів би також наголосити, що процес створення міністерства буде публічним, відкритим і прозорим. Усі рішення про створення міністерства ветеранів проходитимуть громадську експертизу. Саме такий підхід забезпечить ефективність і якість новоствореного міністерства. На останньому засіданні комітету було ухвалене рішення про створення робочої групи з питань заснування Міністерства України у справах ветеранів, до якої ввійдуть представники Кабінету Міністрів, громадських організацій, волонтери й експерти. Нам особливо важливі думки й бачення людей, для яких і створюється міністерство.

— У багатьох країнах існують спеціальні міністерства або інші відомства у справах ветеранам. Наскільки ефективна їхня діяльність?

— Про те, що саме шлях створення такого міністерства є ефективним, свідчить міжнародний досвід. У США, Канаді, Австралії, Хорватії існують Міністерства у справах ветеранів. У Республіці Корея існує Міністерство у справах патріотів і ветеранів.

26-28 червня 2017 року відбувся наш перший візит до США — народних депутатів, членів профільного комітету і ветеранів АТО. У рамках візиту пройшли зустрічі в Сенаті, Конгресі та Міністерстві у справах ветеранів США. На всіх без винятку зустрічах представники американської сторони підтримали рішення про створення Міністерства ветеранів України й висловилися, що мають намір надати українській владі необхідне сприяння в цьому процесі.

Зараз у США, так само як і в Україні, зростає число молодих ветеранів. Американські ветерани часто-густо не знали, із чого почати і як повертатися до мирного життя. Міністерство у справах ветеранів США створило систему «єдиного вікна» для звернення ветеранів. З’явилася «гаряча лінія», де консультанти підказують, як користуватися програмами допомоги.

Інша частина проблеми роботи з ветеранами в США — зміна культури військових для того, щоб вони перейшли від установки «терпіти та не скаржитися» до готовності приймати допомогу.

Ще один напрям — допомога ветеранам у переході до мирного життя. У багатьох випадках учорашні військові потребували додаткової освіти, закінчення освіти, ліквідації розривів у підготовці.

Таким чином, з 2004 року США пройшли великий шлях з удосконалення системи роботи з ветеранами. Міністерство у справах ветеранів зіграло в цій роботі ключову роль.

— У березні нинішнього року ви знову відвідали з робочою поїздкою США. Про що домовилися на зустрічах?

— Відбулися зустрічі з американськими політиками, чиновниками та громадськими організаціями. Зокрема, під час зустрічі з першим заступником міністра у справах ветеранів США Томасом Боуманом, головою Комітету Конгресу США з питань ветеранів Філом Роу досягнуто домовленості про консультації та співробітництво між Україною й Сполученими Штатами в сфері допомоги ветеранам і створенні українського Міністерства у справах ветеранів. До співпраці планується залучати американських експертів, чия думка може бути корисною для створення ефективної системи підтримки ветеранів в Україні.

У результаті зустрічі з Директором розвитку ініціатив трансатлантичного лідерства Німецького Фонду Маршалла в США Кевіном Котреллом була також досягнута домовленість про співробітництво: в 20-х числах квітня в Києві, за підтримки Фонду

Маршалла, відбудеться міжнародна конференція з кращих практик соціального захисту ветеранів. Спікерами на цьому заході будуть провідні спеціалісти в цій сфері зі США, Великої Британії, Канади й інших країн. Ініціаторами й організаторами конференції виступили громадські організації учасників АТО «Юридична сотня», «Побратими», «Combined Arms». Вона пройде за цілковитої підтримки нашого комітету. Що більше залучатимемо до створення Міністерства у справах ветеранів зацікавлених сторін, а також за допомогою союзників за кордоном, то швидше нам удасться налагодити нормальну роботу системи соцзахисту ветеранів в Україні.

КОМЕНТАР

Володимир ПОЛТАВЕЦЬ, член правління Всеукраїнської спілки ветеранів війни:

— Для нас, ветеранів, вкрай важливо, що при створенні Міністерства з питань ветеранів залучаються ті люди, для яких воно і створюється. Минулого тижня Комітет Верховної Ради з питань ветеранів створив робочу групу для підготовки пропозицій Кабінету Міністрів щодо заснування міністерства. На мій електронний запит долучитися до цієї робочої групи, отримав позитивну відповідь. Це мене приємно здивувало. Не знаю, чи вдасться і надалі зберегти ту відкритість і прозорість, про яку заявив автор й ідеолог міністерства Олександр Третьяков, але на сьогодні, він має кредит довіри від ветеранів. Ми готові підставити йому своє плече, готові працювати, готові ділитися своїми знаннями і досвідом задля створення відомства, яке опікуватиметься питаннями і проблемами ветеранів та учасників бойових дій. Сьогодні цим займаються всі потроху, а отже, — ніхто. У нас немає ілюзій, що це просто. Головне — аби ми завжди мали чесний діалог, чули один одного і готові були до компромісу.

КОМЕНТАР

Вадим СВИРИДЕНКО, Уповноважений Президента України з питань реабілітації учасників АТО:

— Міністерство у справах ветеранів — ініціатива, яка дуже на часі. Держава повинна дбати про тих, хто захищав свою Батьківщину, та повинна виховувати тих, хто її захищатиме в майбутньому. Особливість України в тому, що ветеран — учасник війни на сході України — перебуває в резерві Збройних Сил або територіальної оборони країни і може будь-якої миті повернутися до виконання свого військового обов'язку. Тому Міністерство України у справах ветеранів — це не тільки турбота держави про ветерана, це майданчик взаємодії та співпраці ветеранів та держави, коли держава дбає про ветерана, а ветеран дбає про державу. Саме тому сприяння територіальній обороні країни має іти поряд з національно-патріотичним вихованням молоді та вшануванням пам’яті захисників України. І це мають бути ключові напрями роботи майбутнього міністерства поряд із соціальним захистом та відновленням здоров’я ветеранів.

СТАТИСТИКА

За даними Державної служби України у справах ветеранів війни й учасників антитерористичної операції, станом на 28.02.2018 г. статус учасника бойових дій одержали 328 089 людей.