Парламентська хроніка
Ранкове засідання 23 березня

На вимогу двох фракцій з трибуни Верховної Ради виступив представник «Опозиційного блоку» Ігор Шурма. Він звернув увагу на проблеми, які виникають у галузі охорони здоров’я, та закликав своїх колег і урядовців долучитися до їх розв’язання.

Під час години запитань до уряду міністр молоді та спорту Ігор Жданов нагадав про те, що українські паралімпійці привезли з Південної Кореї додому 22 високі нагороди — сім золотих, сім срібних та вісім бронзових медалей. Наша збірна посіла третє місце за кількістю здобутих нагород серед 49 країн-учасниць.

«Такі яскраві перемоги на міжнародній арені об’єднують нас та вселяють у серця людей відчуття гордості за свою державу», — наголосив міністр. Самі герої Паралімпіади присвячують свої перемоги народу України та воїнам АТО, каже міністр. Він поінформував, що всім спортсменам, які стали переможцями та призерами, оперативно виплачено державні преміальні. 

Перший віце-прем’єр-міністр України — міністр економічного розвитку і торгівлі України Степан Кубів, Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

 

Іван Спориш.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

 

За його словами, зароблені важкою працею гроші вони отримали на картки в день прильоту в Україну. Завдяки ініціативі Національного комітету спорту інвалідів на чолі з Валерієм Сушкевичем, цьогоріч спортсмени з обмеженими можливостями отримали нагороди такого ж розміру, як і олімпійці. За кожну золоту медаль — 125 тисяч доларів США, за срібло — 80 тисяч і за бронзу — 55 тисяч. Кошти виплатили у гривнях за курсом НБУ і загальна сума сягнула 91 мільйона гривень. Тепер здійснюється процедура нарахування призових тренерському складу збірної, готується відповідна документація. «Всі фінансові зобов’язання уряду перед паралімпійцями виконають у повному обсязі, — наголосив І. Жданов. — За це не варто турбуватися. Усі необхідні кошти для таких виплат передбачено в бюджеті Мінмолодьспорту».

У цьогорічних Паралімпійських іграх взяли участь 20 українських спортсменів з інвалідністю та 10 гайдів (тих, хто супроводжує на трасі незрячих). Вони змагалися у таких видах спорту, як біатлон, лижні перегони, гірськолижний спорт та сноуборд. Більше третини складу збірної, а саме 11 учасників, були дебютантами.

Наймолодшому, Тарасу Радю, виповнилося 18 років, а найстаршому Віталію Лук’яненку — 39 років. Обидва вони здобули для нас золото. До збірної ввійшли представники 11 різних регіонів нашої країни. Високі досягнення наших спортсменів Ігор Жданов не вважає випадковими. Каже, за успіхом стоїть командна робота, в тому числі й урядовців, місцевої влади, федерацій, сотні фахівців та ентузіастів своєї справи. Загалом протягом 2017—2018 років виділено понад 30 мільйонів бюджетних гривень на забезпечення підготовки до Паралімпійських ігор.

Відповідаючи на запитання від фракції «Батьківщина», міністр освіти Лілія Гриневич поінформувала, що з 1 вересня почне працювати програма «Нова українська школа». Першокласників навчатимуть за новим стандартом початкової освіти. Уже триває перепідготовка 22 тисяч вчителів, які, окрім дистанційного курсу, матимуть три сесії очного. Відповідно до нового стандарту, вже готуються нові підручники, і вони будуть готові до першого вересня. Водночас, урядовець наголосила, що є проблеми з місцями в школах. Вона звернула увагу органів місцевого самоврядування, особливо великих міст, які не збалансовують ситуацію із соціальною інфраструктурою, коли виділяють землі для зведення житлових будинків. Як наслідок, маємо переповнені школи.

Народні депутати від «Блоку Петра Порошенка» цікавилися, чому наші паралімпійці традиційно демонструють високі досягнення, натомість класичний спорт не може цим похвалитися. Так, стало відомо, що питання відновлення спортивної інфраструктури є критичним. Протягом 25 років у цю сферу практично системно не вкладалося жодних коштів. Нині 10 відсотків надходжень до Державного фонду регіонального розвитку спрямовують саме на ці потреби. Окрім того, в уряді працюють над розробкою державної програми відновлення спортивної інфраструктури.

«Воля народу» звернулася з проханням провести виїзне засідання Кабінету Міністрів на Луганщині для того, щоб чиновники проїхалися дорогами, які не ремонтували вже чотири роки. Триває війна, і шляхи розбито важкою військовою технікою, звернули увагу народні депутати, акцентуючи, що нічого для того, щоб виправити ситуацію, не робиться. У відповідь на це Прем’єр-міністр Володимир Гройсман повідомив, що на відновлення Луганщини виділено 500 мільйонів гривень. Напрямки використання цих ресурсів визначає військово-цивільна адміністрація. «Розуміємо, що там є багато проблем, пов’язаних у тому числі й із нападом Російської Федерації на Донбас, які потребують більшого інвестування, — сказав він. — Але повноцінне фінансування може бути тільки тоді, коли ми почнемо реінтегрувати і відновлювати цей регіон. Хочу підкреслити, що Луганщина і Донеччина є в полі зору і пріоритетності відновлення інфраструктури в рамках фінансових можливостей».

Фракція «Радикальна партія» вимагала інформацію про долю націоналізованого «Приватбанку». А саме — чи відшкодують українцям кошти, вкладені на докапіталізацію банку більш як рік тому. Йдеться про 148 мільярдів гривень. Мовляв, нічого не чути про судові справи стосовно колишніх власників фінансової установи. Нині ведеться декілька справ в Україні та поза її межами, повідомив міністр фінансів Олександр Данилюк, але справа, на жаль, не рухається так швидко, як цього хотілося б. Натомість справи, відкриті проти держави, просуваються набагато швидше, каже він.

Представники групи «Відродження» ставили запитання про пришвидшення підписання плану заходів у рамках виконання програми, яка стосується ремонту шлюзів для налагодження водопостачання для міста Болград. За словами заступника міністра екології та природних ресурсів Василя Полуйка, відповідну програму мають намір підписати найближчим часом. «Самопоміч» порушила питання про обшуки, які тривають у ІТ-компаніях. Прем’єр-міністр В. Гройсман нагадав, що нині буквою закону введено досить жорсткі вимоги до дій правоохоронців під час проведення обшуків або інших дій, направлених на бізнес. Це означає, що існує дуже сувора процедура отримання звернення до суду, розгляду в суді, проведення обшуків, обмеження вилучень тощо. Тобто створено перешкоди для будь-якого беззаконня з боку силових структур, але заборонити слідчі дії неможливо, каже глава уряду. Порівняно з минулим роком, нині сигналів про проведення обшуків суттєво менше, наголосив він.

«Але є випадки, коли правоохоронні органи, зловживаючи, здійснюють тиск під надуманими приводами. Такі випадки ми будемо суворо карати», — сказав він, наголосивши, що розглядає такі дії як диверсію. В. Гройсман закликав народних депутатів передавати матеріали про незаконні перевірки в спеціально створену комісію та бізнес-омбудсмену. Пакет таких випадків розглядатимуть публічно під пряму трансляцію. «Там, де правоохоронна система права, ми маємо їй сказати дякую, — наголосив глава Кабміну, — де ні — карати і карати жорстко. Те саме має діяти і відносно бізнесу».

«Опозиційний блок» наполягав на виплаті заборгованості із заробітної платні на державних шахтах. Нині, мовляв, вона сягає майже 500 мільйонів гривень. Міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик повідомив, що протягом двох років уряд виплачував вчасно зарплату гірникам та частково погашував заборгованість, яка накопичилася ще з часів правління Віктора Януковича. Народні обранці від «Народного фронту» перейнялися тим, що військові капелани, які пліч-о-пліч йшли із солдатами на передовій, нині не можуть отримати посвідчення учасників бойових дій. У відповідь — отримали запевнення, що уряд вирішить це питання.

Після урядової години заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд оголосила низку депутатських запитів. А потім під головуванням Першого заступника очільника законодавчого органу влади Ірини Геращенко парламентарії виступали з трибуни з різних питань.