Минулого тижня в Луцьку на нараді з активом Волинської області Президент України Петро Порошенко сказав, що Україна змогла уникнути економічного дефолту, незважаючи на втрати ВВП і частини інфраструктури. Коли б не війна і нестримна інфляція, можна було б порадіти економічному зростанню.
А ще Президент розповів, якою він бачить мінімальну зарплату українців. Сказав, що «мінімалка» має становити 4000 гривень. Середня зарплата — 10 000 гривень. І вартість робочої сили мусить бути конкурентоспроможною. Усе добре, всі задоволені, але насмілимося нагадати, що під час попереднього підвищення «мінімалки» теж нібито було все зроблено. Прем’єр Володимир Гройсман казав, що шкоди бізнесу від збільшення «мінімалки» не буде, однак, як бачимо, інфляція, що відбувається після різкого підвищення — удвічі — мінімальної зарплати та інших соціальних платежів, є абсолютно непрогнозованою. Чи вдасться цього разу втримати ціни — питання риторичне. Експерти ж переконані: вони зростуть настільки, що чергове підвищення буде малопомітним. Отже, поки що — біг зачарованим колом?
Ціна на газ в Україні може бути знижена тоді, коли ми перестанемо імпортувати блакитне паливо.
Про це під час години запитань до уряду сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. 
Він наголосив, що Україна зможе самостійно формувати ціну на газ усередині країни, коли розпочне експортувати ресурс, що орієнтовно має відбутися 2020-го.
«Уряд не має жодних повноважень щодо регулювання ціни комерційного газу в країні. Відповідно, НАК «Нафтогаз України» є абсолютно незалежною державною компанією та ухвалює рішення на власний розсуд», — додав Гройсман. А те, що НАК «Нафтогаз України» нібито нічого і не видобуває, а лише ціни встановлює, — то ж зовсім інше питання?
І — насамкінець — трохи позитиву від заступника міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Лева Парцхаладзе. «Верховна Рада прийняла закон щодо продовження терміну прийняття в експлуатацію самовільно збудованих приватних, дачних будинків, господарських будівель та сільськогосподарських споруд. У зв’язку з тим, що деякі ЗМІ у своїх публікаціях зазначали конкретні терміни дії цього закону, поясню. У документі немає зазначеного строку, до якого можливо зробити узаконення. Ми цілеспрямовано прийшли до того, щоб прибрати цей строк — щоб українці мали змогу завершити всі процедури вчасно, і ми закрили це питання», — сказав він.

Підсумовував Віктор БОНДАР.