У Міністерстві закордонних справ відбулась спільна зустріч представників делегації Французької Республіки на чолі з Міністром у справах Європи та закордонних справ Франції Жаном-Івом Ле Дріаном із Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко, міністром закордонних справ Павлом Клімкіним. На зустрічі також були присутні родичі заручників, які утримуються в ОРДЛО, члени родин осіб, які вважаються зниклими безвісти, та родичі політв’язнів, утримуваних в окупованому Криму та в Російській Федерації.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін 
і Міністр у справах Європи та закордонних справ Франції Жан-Ів Ле Дріан
із звільненими заручниками.

Фото прес-служби апарату Верховної Ради України.

Родичі незаконно утримуваних українців та звільнені Ільмі Умеров і Ахтем Чийгоз закликали Жана-Іва Ле Дріана не визнавати цьогорічні вибори президента РФ в окупованому Криму. Вони наголосили на необхідності посилення санкційного тиску на Росію до повного звільнення всіх незаконно утримуваних українців, виведення російських військ з суверенної території України та реінтеграції тимчасово окупованого Донбасу й Криму.
Сестра Олега Сенцова Наталія Кочнєва поінформувала про погіршення здоров’я її брата, якого незаконно утримують на Крайній Півночі Росії, де дуже важкий клімат. На прохання французької сторони Н. Кочнєва підписала книгу, написану Олегом Сенцовим, та попросила активізувати роботу щодо його звільнення. 
Натомість родичі осіб, які вважаються зниклими безвісти, порушили питання необхідності створення тристороннього механізму в рамках роботи гуманітарної підгрупи Тристоронньої контактної групи для пошуку зниклих безвісти за участі Міжнародного комітету Червоного Хреста. Вони зауважили, що це питання варто порушити в нормандському форматі, оскільки РФ відмовляється вести конструктивний діалог.
Звільнені 27 грудня 2017 року Іван Ляса, Олександр Олійник, Олексій Кириченко, Олександр Морозов та Ігор Козловський поінформували Жана-Іва Ле Дріана про застосування тортур, фізичного та психологічного насильства в ОРДЛО та закликали вжити всіх можливих заходів, аби їхні побратими якнайшвидше повернулись додому. 
Окремо учасники відзначили необхідність звільнення українських журналістів Станіслава Асєєва та Романа Сущенка. 
«Ми розраховуємо, що діалог у рамках нормандського формату надасть нового імпульсу в питаннях звільнення заручників з окремих районів окупованих Донецької та Луганської областей та політичних в’язнів, що утримуються в Криму та в РФ», — зауважила І. Геращенко (на знімку) за результатами заходу.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Водночас у ході зустрічі Ірина Геращенко та Павло Клімкін обговорили окремі питання міжпарламентського та двостороннього діалогу з керівниками групи дружби в Національних Зборах та в Сенаті Французької Республіки. Сторони торкнулися також організаційних питань наступного візиту делегації Французької Республіки до України, запланованого на квітень 2018 року. Тоді делегація Французької Республіки має намір відвідати Донецьку та Луганську області для ознайомлення із безпековою та гуманітарною ситуацією.

Прес-служба апарату Верховної Ради України.