Делегація Верховної Ради України взяла участь у 138-й асамблеї Міжпарламентського союзу (МПС), що відбулася у Женеві (Швейцарія). Українську делегацію представляли народні депутати Борис Тарасюк (голова делегації), Альона Шкрум, Олексій Порошенко, Леонід Ємець та Олена Сотник. Парламентарії взяли участь у засіданнях Постійного комітету з питань миру та міжнародної безпеки, Постійного комітету з питань сталого розвитку, фінансів і торгівлі.

Виступаючи на засіданні Комітету з питань миру та міжнародної безпеки, Борис Тарасюк (на знімку другий ліворуч) озвучив позицію делегації щодо проекту резолюції Комітету на тему «Збереження миру як засіб досягнення сталого розвитку» та висловив вдячність співдоповідачам за її підготовку. Борис Тарасюк зазначив, що в проекті резолюції відображено багато важливих, правильних ідей і підходів, які ми поділяємо. Однак, на превеликий жаль, незважаючи на правильні формулювання в резолюціях, реальність і їх імплементація далекі від ідеалу, зауважив депутат. Також керівник української делегації висловив низку зауважень до тих поправок, зміст яких суперечить основним ідеям резолюції. Борис Тарасюк критично висловився щодо проведення останньої Асамблеї МПС в Росії, яка здійснила агресію і захопила частину території іншого члена МПС — України. Парламентарій наголосив, що агресія країни, що зазіхає на територіальну цілісність інших незалежних країн, таких як Грузія, Молдова, вбиває безвинних громадян Сирії, використовує терористичні методи, щоб порушити суверенітет інших держав, як це мало місце нещодавно у Солсбері у Великій Британії, втручається у процес проведення демократичних виборів в інших країнах, застосовуючи кібератаки по всьому світу, має бути зупинена. Коментуючи поправку країни-агресора щодо підвищення довіри у міжрелігійному та міжетнічному діалозі, глава української делегації нагадав про репресії, які вчиняє РФ стосовно кримських татар і українців у незаконно окупованому Криму.
Також українська делегація взяла участь у роботі Керівної Ради та 138-ї Асамблеї МПС, в рамках якої були розпочаті загальні дебати щодо посилення глобального режиму для захисту мігрантів та біженців.
Протягом робочого дня делегація під головуванням Бориса Тарасюка провела двосторонні зустрічі й консультації з делегацією Австралії та Німеччини. Під час зустрічей депутати обговорили стан двосторонніх відносин, а також висловили свою позицію щодо поправок. Борис Тарасюк поінформував інші сторони про неприйнятність для української делегації низки поправок, що були внесені до резолюції Постійного комітету з питань миру та міжнародної безпеки. Загалом було подано 132 поправки.
Загалом порядок денний цьогорічної асамблеї охоплює такі ключові питання, як посилення парламентського внеску в розв’язання глобальних проблем, пов’язаних з міграцією, підтримання миру як засобу досягнення сталого розвитку, подолання недостатнього представництва жінок у політиці, залучення приватного сектору до розвитку поновлюваних джерел енергії, створення стійких та безпечних суспільств.
Усі питання, включаючи проекти резолюцій, поправки до статутних документів, визначення подальших тем для опрацювання, в першу чергу, розглядаються в рамках геополітичних груп. Україна входить у найбільш впливову геополітичну групу, яка складається з представників 47 країн-членів, переважно європейського континенту, разом з Канадою, Новою Зеландією та Австралією.
Ще одним майданчиком для спільних напрацювань у рамках Асамблеї став Форум жінок-парламентаріїв та семінар із питань захисту біженців. Під час дискусії Альона Шкрум наголосила на важливості врегулювання причин, які викликають конфлікти й війни, та наголосила, що через російську агресію проти України в нашій країні налічується понад 1,8 млн. внутрішньо переміщених осіб.

За повідомленням Інформаційного управління апарату Верховної Ради України.
Фото з сайту rada.gov.ua 

 

ДОВІДКОВО

Міжпарламентський союз було створено у 1889 році з метою просування демократії, рівності, прав людини, сталого розвитку та миру. Штаб-квартира розміщувалася в Берні, однак у 1911 р. була перенесена в Брюссель, згодом в Осло, а з 1921 р. — у Женеву.