Південно-західною частиною столиці України, своєрідної її брамою з одеського та львівського напрямків є Святошинський район міста. Один із десяти, він залишився певною мірою особливим навіть після адміністративно-територіальної реформи, покликаної, наскільки це можливо, зрівняти райони: третій за площею, займає 110 кв. км, кількість його населення — приблизно 340 тисяч осіб, що дорівнює, наприклад, сучасній Вінниці. У бесіді з кореспондентом «Голосу України» район презентують, розповідають про його сьогодення й певною мірою майбутнє голова Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації Володимир КАРЕТКО і його колеги по роботі.

Голова Святошинської районної в м. Києві державної адміністрації
Володимир Каретко.

 

Заняття у дитячому клубі «Оберіг».

 

З керівником району ми зустрілися в його робочому кабінеті. Він поспішав на екстрене засідання міського штабу з надзвичайних ситуацій (надійшло попередження про черговий сніжний циклон, що насувався), тому одразу попросив ставити запитання...

— Володимире Олександровичу, враховуючи певну обмеженість повноважень райадміністрацій, що замикаються на соціальній сфері, освіті, культурі, спорті, які пріоритети в роботі визначила районна влада?
— Вони, власне, і диктуються тими повноваженнями. Але най-най є все-таки соціальні програми. Кажучи простою мовою, головне питання — як поліпшити комфорт і життя людей. Ми почали з єдиного соціального центру — це була наша ідея об’єднання Пенсійного фонду, центру зайнятості, наших соціальних служб в одному місці для того, щоб люди могли прийти й одержати одночасно кілька необхідних послуг — базовий соціальний пакет. Ця ідея за підтримки міської влади та Кабміну була реалізована, і треба сказати, вийшло дуже непогано. Нині ось чекаємо на делегацію із Хорватії, яка знайомитиметься з нашим досвідом такого об’єднання декількох структур у «відкритий офіс». До них були делегації з інших країн, і вони залишили досить високі оцінки. Ця ініціатива стала першою у Києві — нині її підхоплюватимуть усі райони. Позитивний результат такого рішення очевидний. Адже центр надає одночасно до 100 послуг. За дев’ять місяців роботи ними скористалися понад 230 тисяч відвідувачів. І якщо ми поки що не можемо дати людині більшу пенсію, забезпечити європейський рівень життєвих стандартів, то дуже важливо зробити для початку те, що залежить від рівня окремо взятого району — створити цій людині комфортні умови надання послуг — швидко одержати потрібну довідку, оформити ті або інші документи. І це жителям Святошинського району ми забезпечили, зробили все сучасно й комфортно. При цьому отримано подвійний виграш. Налагоджено, по-перше, сервіс, без перебільшення, європейського рівня, а по-друге, концентрація декількох служб в одній будівлі, яку ми, до слова, зробили яскравою і привабливою, дала змогу звільнити приміщення, займані ними до цього. А це дитсадки. Тепер ми повернули їм колишнє призначення — уже відкрили 179-й дитсадок, де раніше була розміщена служба зайнятості.
Водночас узялися за те, що було забуте, — наші художні та музичні школи. Минулого року капітально відремонтували колишню, незатребувану і навіть занедбану, будівлю ЖЕКу й відкрили там нову сучасну художню школу. Тут створені гарні умови, займатися в ній може втроє більше дітей. Але навіть при цьому якщо в старій школі конкурс на вступ був 10 осіб на місце, то нині при значно розширених можливостях він все одно становить 5 осіб. Така затребуваність, як на мене, свідчить і про наш правильний вибір пріоритету.
Знову-таки в занедбаній будівлі ЖЕКу після капітального ремонту відкрили музичну школу. Діти тут не туляться, як колись, у декількох кімнатах, що для них були відведені в середній загальноосвітній школі: про які умови для повноцінних занять там могло йтися?! Нині є окреме приміщення, кабінети, зала для виступів. Ще один оновлений об’єкт — Будинок культури «Святошин». Він 40 років був без ремонту. Насамперед ми його відродили. Тепер займаємося обладнанням, технікою. Але необхідний мінімум, умови для людей забезпечені: комфортна зала, оздоблення, крісла, опалення, фойє. Наприкінці року провели там понад 30 безплатних новорічних вистав для дітей. Їх відвідали практично всі учні перших-четвертих класів, а це 17,5 тисячі. Зазначу, що чимало наших починань в районі відбуваються за підтримки народного депутата України Олександра Третьякова, який обирався по Святошинському району.
Перелік можна продовжувати. Скажімо, минулого року розпочали, а цього завершимо ремонт бібліотеки. Це буде сучасна Бібліотека HUB c новими функціями. Мета така: щоб людина не просто прийшла, взяла книгу й пішла додому, як це було раніше. Важливо, щоб вона відчула себе в сучасному світі: могла заглянути в нього через Інтернет за допомогою комп’ютера, яких у бібліотеці буде достатньо, замовити й одержати потрібну довідкову інформацію, провести презентацію, послухати лекцію, поспілкуватися з однодумцями, як нині кажуть — коворкінг або воркшоп. У відповідно обладнаній залі можна буде провести будь-яке заняття, захід. Крім цього активно ремонтуємо школи, мережі в будинках — це холодна й гаряча вода, каналізація, дахи. Міняємо вікна, утеплюємо фасади, дахи з метою енергозбереження... Тобто, ще раз хочу наголосити: основні пріоритети, як і передбачено нашими повноваженнями, — це соціальна сфера, культура, освіта, спорт. Прагнемо, щоб у центрі уваги були люди — і дорослі, і діти.
— До речі, про дітей: гостра проблема, як і чим зайняти їх у позаурочний час, відволікти від впливу вулиці. Чи не так?
— Один із наших семи найголовніших результатів минулого року — це саме робота з дітьми в позашкільний час. Нам удалося відновити діяльність трьох дитячих клубів. Знову-таки, приходимо в занедбаний підвал — труби, котрі протікають, обдерті стіни та спогад, що колись це було дитячим клубом. Робимо серйозний ремонт і надаємо дітям практично нове, світле, тепле й затишне приміщення. В одному з таких відроджених клубів — «Юний технік» — діти займаються проектуванням різних технічних засобів аж до літаків, у клубі «Бджілка» його вихованці і співають, і малюють, і танцюють. У кожен із них можуть ходити й займатися 350 хлопчиків і дівчаток, змістовно проводити там свій вільний час і одночасно одержувати додаткові знання й практичні навички, духовне виховання. Хіба це не добре?! Думаю, що й 2018-го ми відновимо роботу ще мінімум двох клубів.
Велику увагу приділяємо фізичному розвитку підростаючого покоління. Це спортивні об’єкти. Останні два роки робимо, зокрема, акцент на спортивних майданчиках. Насамперед це футбольні поля зі штучним покриттям. У нас їх уже понад 15. Вони споруджені й при школах, і в житлових кварталах, можуть використовуватися просто для гри у футбол і не тільки, а також дитячо-юнацькими спортивними школами для занять. Уже два роки за олімпійською системою проводимо дитячий футбольний турнір «Надія», у якому беруть участь учні перших-третіх класів. Тобто намагаємося відродити гарні традиції, любов до спорту. А якщо є комфортні умови, добротні ігрові поля, то й охочих займатися дедалі більше. 2017-го почали реконструкцію стадіону «Темп», точніше сказати, його залишків. Вважаю, що ми його просто рятуємо. Додатково до основного футбольного поля спорудили ще три. Одне — стандартного розміру зі штучним покриттям, на якому можна проводити чемпіонати міста і навіть, думаю, міжнародні змагання. На двох інших полях можна проводити юнацькі змагання, тренування. Сьогодні вже також побудовано з нуля роздягальні, тренерські, суддівські. З початком весни на стадіоні почнеться активне життя. Ми визначили його місцем базування нашої 26-ї дитячо-юнацької спортивної школи й зробили все для її повноцінної роботи. Нинішнього року маємо намір закінчити ремонт трибун основного стадіону, впорядкувати його, навести лад навколо.
— Ще один позитивний результат у районі, судячи з показників його роботи, — істотне збільшення бюджету. Тим часом район нібито не причетний безпосередньо до його формування — усі надходження йдуть у міську скарбницю. І водночас бюджет району збільшується. Це що — наслідок ефективної організаторської роботи РДА, ефективне використання коштів, які виділяються, уміння команди переконливо аргументувати й відстоювати потреби району й важливість намічених і реалізованих проектів, оцінка вашої роботи й розуміння міською владою цінності й перспективності районних ініціатив?
— Вважаю, що тут мають місце всі названі вами фактори. Насамперед слід відзначити позитивні зміни в столиці за останні три роки, досягнуті з приходом нового міського голови Віталія Кличка. Ці зміни добре помітні. Насамперед по бюджету. Після Майдану місто одержало порожню скарбницю. Тепер же вона солідна, і її наповнення щорічно збільшується. За три роки надходження зросли з 25 млрд грн до 50 млрд. Зрозуміло, до цього причетні й райони. А отже, розширюються й можливості вкладати кошти у розв’язання гострих для міста й районів зокрема проблем, здійснення соціальних програм, розвиток виробничого потенціалу, освіти, культури, спорту. Я б зазначив тут ще одну важливу деталь: ми дуже злагоджено й системно працюємо з народними депутатами, обраними від Святошинського району. Завдяки нашим спільним зусиллям крім міського бюджету одержуємо субвенції із державного. Минулого року вона становила більш як 30 мільйонів гривень, які пішли на розвиток району. За рахунок цього багато зроблено, зокрема для шкіл: були закуплені інтерактивні дошки для першокласників, які зможуть тепер здобувати свої перші знання за допомогою сучасного обладнання. Святошинський район у 2017-му виявився єдиним, який за рахунок субвенції із держбюджету придбав понад десять одиниць техніки для комунальної керуючої компанії, яка також опікується районом, забезпечуючи тракторами, прибиральними машинами, причепами для транспортування великогабаритних вантажів. Тобто це справді командна робота, у якій беруть участь і наші народні депутати, і партнери, і громадський актив. Якщо бюджет зростає, а з ним і фінансування району, то, природно, ми можемо більше зробити для людей.
— А як поставлена робота з воїнами-ветеранами АТО й афганцями, а також із чорнобильцями?
— Вони в полі нашого постійного зору. Минулого року, наприклад, відкрили Алею ветеранів АТО. Це була їхня ініціатива, яку ми підтримали, залучили наші комунальні служби, встановили Пам’ятний знак. Організація ветеранів Афганістану нараховує приблизно одну тисячу членів. У річницю виведення військ провели пам’ятні заходи. Якщо є питання, намагаємося вирішувати їх через наші соціальні служби. У постійному діалозі ми й з іншими ветеранськими організаціями, надаємо їм допомогу в рамках реалізованих соціальних програм. Виходимо з того, що без пам’яті про минуле не буде майбутнього.

Розмовляв Віктор КОЛОМАК.

Київ.

 

РЕПЛІКА

Начальник управління освіти, молоді та спорту Святошинської РДА Юрій Дубовецький:

— У школах району майже 34 тис. учнів, у дитсадках — 13 тис. вихованців. У районі приблизно 8 тис. працівників освіти, із них 4,5 тис. педагогів. Щорічно армію школярів поповнюють до 4 тис. першокласників, випускаються від 1000 до 1400 одинадцятикласників. Наші школярі беруть активну участь у міських, всеукраїнських і міжнародних конкурсах та олімпіадах, практично постійно стають переможцями або призерами. Зокрема, випускник ліцею «Еко» № 198 Артем Кравець минулого року став переможцем міжнародної фізико-математичної олімпіади, що проводилася в польському місті Велюнь. Показово, що вчився він не в спеціалізованому математичному, а у звичайному класі. Вже 10 років поспіль район удостоюється вищої нагороди «Золота сова» за кращі результати в міському конкурсі Малої академії наук «Дослідник». Серед кращих тут також наша гімназія «Академія» і вже згадуваний ліцей «Еко» № 198.
Велику ставку нині робимо на реформу освіти, яку вважаємо дуже потрібною. Її відлік починають із нового навчального 2018—2019 року перші класи. Але вже нині наші 35-та й 230-та школи, а також ШДС «Лісова казка» — серед ста українських загальноосвітніх навчальних закладів, що беруть участь у реформаторському пілотному проекті. Його мета — адаптувати нові програми для початкової школи й підготувати кваліфікованих учителів, які стануть потім тренерами колег у своїх регіонах. Перші підсумки пілотного проекту дають підстави сподіватися на її успіх, на формування під час її здійснення сучасного соціального громадянина.

 

Фото Святошинської районної в місті Києві державної адміністрації.