Що чекає на неплатників аліментів

За кордон — без згоди боржника

При наявності заборгованості зі сплати аліментів за понад 6 місяців (надалі — 6+) боржник втратить право приймати рішення щодо тимчасового виїзду дитини за межі України з метою лікування, навчання за кордоном, відпочинку.
Раніше за відсутності згоди боржника іншому з батьків завжди треба було звертатись до суду, ходити на засідання, доводити необхідність поїздки та безпідставність незгоди боржника. Вирішення цієї проблеми забирало час.
Тепер же, аби виїхати за кордон із дитиною, замість цілої судової справи потрібна лише одна довідка, видана органом державної виконавчої служби (ДВС), яка підтверджує наявність заборгованості. Вона видається на вимогу стягувача (того, хто представляє дитину) й дійсна один місяць.

А сам «невиїзний»

Ухилення від сплати аліментів у розмірі 6+ дозволяє тимчасово обмежувати право громадянина України на виїзд із України — таку особу просто не випустить із країни Державна прикордонна служба.
Керування автотранспортом
Тепер державний виконавець може встановлювати тимчасове обмеження у праві керування транспортними засобами боржнику при 6+. У такому разі особа, яку спіймали за кермом, матиме наслідком позбавлення права керування транспортними засобами на строк від 3 до 6 місяців.
Винятки: для боржника кермування — основне джерело законного заробітку, боржник кермує у зв’язку з інвалідністю, зокрема якщо на його утриманні перебуває особа з інвалідністю I або II групи чи дитина з інвалідністю, він розстрочив або відстрочив своє зобов’язання по сплаті заборгованості за аліментами.
Документом, що встановлює це та подальші обмеження (але не відповідальність), є лише вмотивована постанова державного виконавця.

Прощавай, зброє!

За наявності 6+ можливе тимчасове обмеження боржника у праві користування: вогнепальною мисливською, пневматичною та охолощеною зброєю, пристроями вітчизняного виробництва для відстрілу патронів.
Тобто лише дивитись, а руками — зась. Інакше, за певних специфічних обставин, і до кримінальної відповідальності може дійти.
Порушення вважатиметься браконьєрством з усіма наслідками.

Адмінвідповідальність

За 6+ до боржника можуть застосувати й адміністративну відповідальність.
Цей строк-розмір починає рахуватись лише з початку дії примусового виконання (тобто потрібно вже мати на руках рішення суду — судовий наказ, звернутись до державної виконавчої служби та почати виконавче провадження).
Важливо зазначити, що ця норма ст. 1831 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП) стосується не лише виплати аліментів дитині, а й інших випадків — аліментів на утримання одного з подружжя, батьків або інших членів сім’ї. Особливість полягає в тому, що державний виконавець самостійно складає протокол про вчинення боржником адміністративного правопорушення, щойно виникнуть такі передумови, та надсилає його для розгляду до суду, за місцезнаходженням органу державної виконавчої служби.
Інший важливий аспект — це відповідальність. Так, ця стаття КУпАП передбачає від 120 до 240 годин (до 30 діб по 8 годин) суспільно корисних робіт, плата за які перераховується ДВС на погашення боргу за аліментами. Варто зазначити, що ця форма відповідальності є новою та застосовується виключно щодо таких випадків. Окрім неї, й раніше існували такі види адміністративної відповідальності, як громадські та виправні роботи. І якщо виправні пов’язані з відрахуванням із заробітної платні за місцем наявної роботи порушника, то громадські роботи та суспільно корисні практично ідентичні як види адміністративної відповідальності (КУпАП).
Сутність суспільно корисної праці (за потребами органів місцевої влади) полягає у виконанні порушником призначеної роботи у визначені періоди часу (вказану кількість годин на добу) до її повного виконання.
Зверніть увагу, що ст. 164 Кримінального кодексу України (ККУ) теж передбачає кримінальну відповідальність за ухилення від сплати встановлених рішенням суду аліментів на дітей (наприклад, приховування доходів, зміну місця проживання чи роботи без повідомлення виконавця, які призвели до виникнення заборгованості зі сплати таких коштів за більш як 3 місяці).
За ККУ це карається громадськими роботами (не адміністративними, а кримінальними — у вільний від роботи чи навчання час, але не більше 4 годин на день) на строк від 80 до 120 годин, або арештом на строк до 3 місяців, або обмеженням волі на строк до 2 років. А при повтореному вчиненні цього злочину, після засудження, — громадськими роботами на строк від 120 до 240 годин, або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або обмеженням волі на строк від 2 до 3 років.

Інші законодавчі новели

За видачу судового наказу (форма рішення суду, на підставі якого й розпочинається примусове виконання) про стягнення аліментів особу-заявника звільнено від сплати судового збору.
У поліції з’явилось окреме повноваження здійснювати розшук боржника чи дитини у виконавчому провадженні на основі рішення суду.
Тепер виконавець (не лише ДВС) зобов’язаний, за наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму платежів за 3 місяці, роз’яснювати стягувачу (хто отримує кошти від боржника) право на звернення до органів досудового розслідування із повідомленням про вчинене боржником кримінальне правопорушення, що полягає в ухиленні від сплати аліментів.

«Публічність репутації»

Заслуговує уваги те, що опублікування даних про будь-яких боржників (з виконанням) здійснюється в Єдиному реєстрі боржників. Але тих, хто прострочив виплату аліментів за 3 місяці й більше, тепер зведено в єдиний список, котрий вільно доступний абсолютно кожному в мережі Інтернет за адресою: erb.minjust.gov.ua. Там можна знайти П. І. Б., дату народження боржника, відомості щодо виконавчих проваджень.

 
Відмінність: Громадські: Суспільно корисні: 
Можливість заміни Штраф, Немає
адміністративного стягнення, що нині становить
окрім випадків ухилення 17 грн за кожні 
4 невідбутні год. 
Можливість зміни Штраф або адмін.
адміністративного стягнення арешт — залежно
за умови ухилення    від санкції статті Лише адміністративний 
КУпАП арешт
Макс. за 1 день 4 години 8 годин
(повнолітнім)
Виплата винагороди Не передбачено Так (ДВС) 

Олег КОКОВІН, юрист.
Мал. Миколи КАПУСТИ.

 

Як повідомив міністр юстиції України, за 10 днів дії цього закону було:
стягнуто 50 млн гривень погашення боргу в сплаті аліментів; 
у Київській, Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях заборонено виїзд за кордон 25 тис. осіб; 
21 тис. осіб заборонили керування транспортними засобами; 
6 тис. осіб оголошено в розшук.
А загалом злісних неплатників аліментів в Україні — понад 600 тис.

 

Мінімальний розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

 

Одержувач аліментів тепер має право на пеню в розмірі 1% суми не сплачених аліментів за кожен день прострочення. Але не більше 100% заборгованості.