Книжки-картинки Творчої майстерні «Аґрафка» Романи Романишин та Андрія Лесіва «Голосно, тихо, пошепки» та «Я так бачу», надруковані у львівському «Видавництві Старого Лева», здобули перемогу в номінації «Нон-фікшн» (науково-популярної літератури) для дітей на важливій книжковій події року — Болонському міжнародному ярмарку дитячої книжки. «Bologna Ragazzi Award 2018» — це одна з найпрестижніших нагород у галузі дитячої літератури у світі.
 

З 26 до 29 березня в Італії тривала ювілейна 55-та дитяча книжкова виставка Bologna Children’s Book Fair, на котрій зібралися найкращі видавці, ілюстратори, літературні агенти та розповсюджувачі з усього світу, щоби представити свої творчі здобутки, налагодити нові партнерські контакти для розвитку видавничого бізнесу.

 

Андрій Лесів,
Романа Романишин (Творча майстерня «Аґрафка»)
та Мар’яна Савка
на Болонському міжнародному ярмарку дитячої книжки
(Bologna Children’s Book Fair-2018)
після отримання премії.

 

Андрій Лесів і Романа Романишин
зі своїми переможними книжками.

 

Книга "Я так бачу" —
переможець Bologna Ragazzi Award-2018
у категорії Non fiction.

 

Книга "Голосно, тихо, пошепки" —
також переможець Bologna Ragazzi Award-2018
у категорії Non fiction.

 

Андрій Лесів, Мар'яна Савка та Романа Романишин
під час вручення премії на почесній церемонії нагородження
у Sala Fernese, Palazzo D'Accursio (Болонья, Італія).

 

Один зі стендів "Видавництва Старого Лева".

 

Стенд із книжками —
цьогорічними переможцями премії Bologna Ragazzi Award.

 

Книжки,
які команда "Старого Лева" привезла на Болонський ярмарок,
викликали незмінну цікавість
і користувалися попитом у відвідувачів виставки.

 

Фото надані
«Видавництвом Старого Лева».

 

Цьогоріч у виставці взяли участь майже 1300 учасників з понад 75 країн — це 26 тисяч фахівців видавничої галузі. Було проведено сотні воркшопів та конференцій. У рамках ярмарку відбулася 52-га виставка ілюстраторів. Почесним гостем Bologna Children’s Book Fair-2018 був Китай, звідки до Болоньї приїхали понад 100 видавництв, які привезли більш як 3 000 книжок, а також мультфільми та комікси. Темою, що об’єднувала весь ярмарок, став сон.
 

Під час виставки традиційно відбувається вручення премії Bologna Ragazzi Awards за найкращі твори в номінаціях «Художня література», «Науково-популярна література» (нон-фікшн), «Нові обрії» та «Дебют». Один із важливих напрямів виставки — цифрові технології, тому з 2012 року запроваджено нову премію — за найкращу електронну книгу («Digital Award»). Задля підтримки видавців, які відкривають світові нові імена, 2013 року започаткували премію в номінації «Opera Prima».
 

Україна офіційно вперше взяла участь у Болонському міжнародному книжковому ярмарку в 2013 році з двома видавництвами — «Грані-Т» та «Видавництвом Старого Лева». Нині ж команда «Старого Лева» відвідала Болонью вшосте — і тріумфально, здобувши таку престижну нагороду. Адже за перемогу в номінаціях Болонської премії-2018 змагалися понад тисяча книжок та 116 цифрових записів із 41 країни! І саме книжки-картинки «Голосно, тихо, пошепки» і «Я так бачу» Творчої майстерні «Аґрафка» Романи Романишин і Андрія Лесіва названо найкращими.
 

«Бути переможцем Bologna Ragazzi Award у категорії «Нон-фікшн» — це велика честь... Це книжки, які неможливо не любити і які неможливо не оцінити, і наша перемога — доказ цього. А ще це перемога і радість усього «Видавництва Старого Лева». Тримати цю нагороду в руках, бути дотичними до цього і бути частиною цього — це неймовірні відчуття. Любов, щастя і вдячність!» — написала на своїй сторінці у Фейсбуці головний редактор «Видавництва Старого Лева» Мар’яна Савка після закінчення урочистостей і наголосила, що за всі роки вручення премії — це єдині книги-переможці, надруковані кирилицею.
 

А журі премії зазначило: «Слух та зір є основою диптиха цього мистецького дуету. Наукова інформація та філософські питання вміло поєднуються з ілюстраціями та загальним дизайном книг. Вишукана візуальна мова — складна суміш інфографіки, від Брайля до Кандинського. Сміливі барви нагадують перші чотири кольори, які використовують під час друку. Загальна композиційна майстерність — виняткова, кожна сторінка демонструє нові форми та несподівані деталі. Цілковито новий спосіб подання наукових фактів, ця книга стане джерелом постійного подиву для читачів».

 

Лариса ГОНЧАРЕНКО.