Сумщину відвідала дружина Президента України Марина Порошенко. Вона і голова облдержадміністрації Микола Клочко (на знімку) підписали Меморандум про співпрацю між Сумською ОДА та Благодійним фондом Порошенка.

Отже, регіон долучився до національного проекту «Інклюзивна освіта — рівень свідомості нації». На Сумщині за допомогою Благодійного фонду Порошенка відкриють 22 інклюзивно-ресурсні центри. Це має статися вже до початку нового навчального року. Дружина Президента презентувала розроблені фондом проекти медіатеки і ресурсної кімнати як складові освітніх центрів для дітей з особливими потребами.
Марина Порошенко взяла участь у робочій нараді, що відбулася в облдержадміністрації за участю керівників територіальних громад, та побувала у деяких навчальних закладах Сум, які працюють за програмами інклюзивної освіти. Нині на Сумщині — 54 такі школи, а навчаються в них лише 127 учнів. Тим часом в області потребу в інклюзивній освіті мають майже 650 дітей.
Інклюзивна освіта в ідеалі має зрівняти освітні шанси звичайних школярів та учнів з особливими потребами. Діти, не залучені до інклюзивних форм оволодіння знаннями, здобувають їх індивідуально. Так, принаймні, має бути. Вчителі повинні відвідувати учнів з особливими потребами вдома та допомагати їм опановувати шкільні програми. Насправді нерідко виходить так, що діти, котрі фізично не можуть відвідувати школу, безнадійно відстають від ровесників ще й в освіті.
Марина Порошенко вважає, що дитина, з котрою займаються індивідуально, а не інклюзивно, ізольована від суспільства. Вона не набуває навичок життя у соціумі та ускладнює своє і без того непросте майбутнє. Тому влада, зокрема й місцева, має зробити все можливе, аби залучити таких дітей до інклюзивних форм навчання.

Володимир ЧЕРНОВ.
Фото з сайту Сумської облдержадміністрації.

Сумська область.

P.S. Міськрада на сесії ухвалила рішення про створення інклюзивно-ресурсного центру. Діти з особливими потребами віком від 2 до 18 років здобуватимуть тут дошкільну, загальну середню та професійно-технічну освіту.
На комунальному підприємстві міськради працюватимуть 12 фахівців. Серед них — психологи, дефектологи, логопеди, спеціалісти із сурдоперекладу та лікувальної фізкультури. Окрім освітніх, вони надаватимуть дітям з особливими потребами багато інших послуг та забезпечуватимуть педагогічний супровід, готуючи підопічних до повноцінної інтеграції в соціальне середовище.